Yoghurt wordt bijna elke dag geconsumeerd in vele internationale keukens. De naam yoghurt stamt uit het Turks en refereert aan dikke, zure melk. Het woord is in diverse talen afgeleid van het Turkse yoğurt dat samenhangt met het bijvoeglijk naamwoord 'yoğun', wat onder meer "dik" betekent, en het werkwoord yoğurmak, dat wordt vertaald als "kneden". In Turkije is yoghurt een echte delicatesse. Het wordt als het hoofdingrediënt gebruikt bij tal van gerechten van soepen en salades tot mezes en kebabs en staat bekend om de smaak dat het aan gerechten toevoegt. Een voorbeeld van een eeuwenoude yoghurtspecialiteit uit Kanlica, een van de meest glorieuze wijken aan de Bosporuskust van Istanbul, is yoghurt met poedersuiker eroverheen gestrooid.

 
 

Yoghurt is rijk aan calcium, proteïne, mineralen en vitamines van het B-complex: vitamine A en E. Het prebiotische gehalte van yoghurt bevordert het immuunsysteem en kan het risico op kanker verminderen. Het positieve effect van yoghurt op het spijsverteringssysteem en tegen hart- en vaatziekten is wetenschappelijk bewezen. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt als medicijn om ziektes te genezen dankzij de helende eigenschappen.

 
 
 
Zes Turkse yoghurt recepten


Ayran

Ayran is een Turkse drank op basis van yoghurt. Het drankje wordt bereid door yoghurt te verdunnen met water en hier zout aan toe te voegen. Het heeft een romige, maar lichte en verfrissende smaak met schuimlaag aan de bovenkant. Dit Turkse yoghurtdrankje wordt koud geserveerd met munt en is heerlijk bij vlees- en groentegerechten.


Cacık
Cacık wordt bereid door yoghurt eerst te roeren en hierna samen te voegen met fijn geraspte komkommer en gedroogde munt. Het gerecht wordt meestal geserveerd met ijs en een scheutje olijfolie eroverheen.


Haydari
Haydari is de meest populaire meze van de tavernes en wordt bereid door knoflook, dille en munt toe te voegen aan dikke gezeefde yoghurt.


Yoghurt soep
Deze soep is ook bekend onder de naam “Yayla” soep uit de regio van de Zwarte Zee in het Noorden van Turkije. Deze soep wordt gemaakt van yoghurt en rijst en op smaak gebracht met gedroogde munt. Dit gerecht houd je warm in de winter en is in bijna alle restaurants in Turkije verkrijgbaar.


Aubergine salade met yoghurt
Dit gerecht wordt bereid door aubergines te grillen op kolenvuur of op laag vuur in de oven. De schil van de geroosterde aubergines wordt gepeld, vervolgens wordt de aubergine gepureerd en op smaak gebracht met knoflook, yoghurt, olijfolie en zout. Dit is een van de meest populaire mezes in tavernes.


Çılbır
Çılbır wordt bereid door een ei te pocheren. Roer in een aparte kom yoghurt met knoflook. Leg het gepocheerde ei op een bord en giet de yoghurt eroverheen. Het gerecht wordt geserveerd met gesmolten boter en rode paprika. Çılbır wordt gegeten met geroosterd brood, als onderdeel van een uitgebreid ontbijt of lunch. Het gerecht behoort tot een van de meest gegeten yoghurtgerechten in Turkije.