Mont d´or is een van de sterrenkazen van de regio Franche-Comté. Elk einde van de zomer likken foodies hun vingers af als het 'hot box'-seizoen nadert, dat op 10 september op de markt begint. We vertellen je zijn verhaal. Mont d'Or is een oude kaas. Volgens de Encyclopédie des fromages - geïllustreerde gids voor meer dan 350 kazen uit alle streken van Frankrijk, Gründ, 1998, zijn er geschreven bronnen die de oorsprong ervan al in 1280 vermelden. Het dankt zijn naam aan het hoogste punt in het departement Doubs: Mont d'Or "(1461 m).

 

“De oorsprong ervan gaat terug tot de opruiming van de hoogvlakten van de Haut-Doubs door de monniken van de abdijen, zoals die van Montbenoît, waar de ontwikkeling van de fokkerij een toename van de melkproductie en de oprichting van fruitboerderijen mogelijk maakte. Op dat moment, na een zomer doorgebracht te hebben in de weilanden van de Mont d'Or en vanaf de eerste sneeuwval, keerden de koeien terug naar de stallen. Maar zodra de hoeveelheid melk niet meer voldoende was om "Gruyère" te maken, werd het noodzakelijk om een kleinere kaas te maken die minder melk nodig heeft, "boëtte cheese" of "cream" genaamd ", legt gite-jura uit. pagesperso-orange.fr. Inderdaad, de Mont d'Or werd geproduceerd door de boeren die wintermelk waardeerden bij het maken van deze kaas, terwijl de lente- en zomermelk bestemd waren voor de ster van de Franche-Comté-kazen: Comté. In de 18e eeuw werd de Mont d'or geadopteerd door Lodewijk XV. Het is ook in deze tijd dat het wordt geclassificeerd in de departementale inventaris van kaasactiviteiten waar het wordt beschreven "als een zogenaamde roomkaas, vanwege zijn smaak en zijn zachte consistentie". "The hot box" is ook aanwezig aan de andere kant van de grens, in Zwitserland en meer bepaald in de Vaud Jura. We noemen het Vacherin.

 

De graal in 1981 en daarna 1996
In 1981 verkreeg de Mont d'Or de aanduiding Controlled Origin. Dit maakt het mogelijk om een productiezone af te bakenen en de productieregels op te stellen in een specificatie. De labels van gecontroleerde oorsprong identificeren een product, de authenticiteit en de typiciteit van zijn geografische oorsprong. Zij staan garant voor zijn kwaliteiten en kenmerken, van zijn oorspronkelijke terroir en van de knowhow van de producent. In 1996 versterkt de beschermde oorsprongsbenaming de bescherming, op Europees niveau, van Mont d'or. Het is een Europees teken dat de naam van het product in de hele Europese Unie beschermt. Gerijpt in de kelder op vuren planken, de kazen worden omgedraaid en dagelijks ingewreven met gezouten water. De rijping duurt minimaal 21 dagen en eindigt in de sparrendoos, iets kleiner in diameter dan de kaas, waardoor de Mont d'Or een gevouwen korst krijgt die doet denken aan de plooien van zijn bergachtige wieg, de Haut-Doubs. .

 

De Mont d'Or is verkrijgbaar van 10 september tot begin mei. En in tegenstelling tot wat je in heel wat restaurants krijgt, de Mont d'or hoor je warm te eten.