Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Beleef de historische kaasstad Woerden

Zaterdag 20 augustus kun je de historische kaasmarkt in Woerden beleven! Deze feestelijke kaasmarkt sluit het kaasseizoen in Woerden af en vindt plaats tijdens de Woerdense Vakantie Week. De dag voorafgaand aan de historische kaasmarkt vindt de kaaskeuring plaats.

 

Historische kaasmarkt

Om 10.30 uur worden de jeugdkoningin en de hofdames van de Woerdense Vakantieweek samen met burgemeester Victor Molkenboer met brikken van het Exercitieveld naar de kaasmarkt in de binnenstad gereden. Bij de kaasbel aan de Meulmansweg worden de prijzen van de Boerenkaaskeuring 2016 uitgereikt. Ook wordt de winnaar van de publiekskeuring bekend gemaakt.

 

Om 11.00 uur is de officiële opening van de kaasmarkt op het Kerkplein. De kaasbel wordt geluid en als vanouds wordt er met handjeklappen gehandeld. Ook deze keer gaan boeren en handelaren touwtrekken om de laatste 2 cent. Winnen de boeren dan brengt de kaas 2 cent meer op, maar zijn de handelaren de sterkste dan hebben deze een meevaller en wordt de prijs 2 cent per kilo lager. Rond 12.00 uur wordt met touwtrekken de definitieve kaasnotering gemaakt. Voor en na het touwtrekken treedt het Shantykoor De Vlisters Zangers op. Op het Kerkplein kunnen bezoekers zelf kaasmaken én natuurlijk boerenkaas proeven.

 

De kaasmarkt in Woerden bestaat 128 jaar. Het is de laatst overgebleven boerenkaasmarkt van Nederland. Op de zaterdagmorgen komen er nog altijd handelaren en boeren voor de kaasmarkt naar Woerden. Ruim 40% van de Nederlandse kaashandel speelt zich af in de omgeving van Woerden en Bodegraven. Niet alleen verstand van handel, maar ook de passie van vele kaasboeren en boerinnen die met hun ambachtelijk vakwerk streven naar de hoogste kwaliteit, maakt Woerden Kaasstad!

 

Kaaskeuring

De dag voorafgaand aan de historische kaasmarkt is voor deze zelfkazende boeren een spannende dag. De beste kazen uit de omgeving worden dan naar Kaasboerderij Janmaat gebracht waar keurmeesters na uitgebreid kloppen, kijken, voelen, ruiken en proeven met elkaar bepaald hebben wie er in welke categorie de beste kaas van het seizoen heeft aangevoerd. De boerenkaaskeuring vindt vrijdagochtend 19 augustus vanaf 10.00 uur plaats bij kaasboerderij Janmaat (Barwoutswaarder 57), ook bij deze kaaskeuring is iedereen van harte welkom om te zien hoe de kazen gekeurd worden!

 

Voor meer informatie over Woerden Boerenmarktstad, kijk op www.boerenmarktstad.nl