- Gegevens
- Geschreven door: Cornelis Heystek


In Philippine in Zeeuws-Vlaanderen is woensdag de Cuvée de l’Ours Noir van het Elzasser huis Theo Cattin verkozen tot “Mosselwijn 2016”. Deze wijn wordt geïmporteerd door Toon Sommerdijk. Dit gebeurde tijdens de wijnproeverij waar – na een voorselectie - acht wijnen werden geproefd door een gezelschap van deskundige proevers. Aan twaalf bekende wijnkopers is gevraagd om hun ultieme mosselwijn in te zenden. Tijdens de proeverij werd een lunchmenu verzorgd met als hoofdgerecht vanzelfsprekend Zeeuwse mosselen.
Nieuwe tradities
Tot twee jaar geleden werd het evenement georganiseerd door de Stichting Mosselfeesten, maar vorig jaar namen de gezamenlijke restaurateurs uit Philippine het vaandel van de stichting over. Al tientallen jaren was de Philippiense mosselwijn een Pinot Blanc uit de Alsace. Vorig jaar waaide er een frisse wind door het dorp en werd gebroken met deze traditie door een Albariño te verkiezen. Maar dit jaar werd de traditie weer in ere hersteld en werd weer een Pinot Blanc verkozen. De winnende wijn van vorig jaar van Sanders Wijnkopers eindigde dit jaar op een mooie tweede plaats. De winnende wijn wordt het gehele mosselseizoen door alle restaurants in het dorp geschonken.
Mosseldorp
Vroeger een vissersdorp met heuse mosselhaven, nu is Philippine het gehele jaar door, maar met name tijdens het mosselseizoen, een publiekstrekker. Over de mosselen hebben de ondernemers een rotsvaste afspraak; ze serveren uitsluitend de beste kwaliteit. Samen houden zij hiermee de naam en faam van Philippine als mosseldorp hoog.
Culinair gezelschap
De wijnproeverij werd geleid door de Vlaamse cabaretier Joost van Hyfte die zorgde voor het nodige entertainment. Op de gastenlijst bevonden zich veel Vlaamse gasten, wijnkenners, fijnproevers, burgemeesters en de regionale zakenwereld. Het dorp waarin de horecaondernemers dagelijks hun kunsten vertonen is van oudsher een gewilde lunch- en dinerlocatie. Vlamingen en Nederlanders vinden elkaar er in hun voorkeur voor pure streek georiënteerde gerechten zoals mosselen, oesters, kreeft en andere Zeeuwse klassiekers.
Samen ondernemen
Een gehavende burgemeester Lonink van Terneuzen sprak over deze bijeenkomst:: “Dit is de ontmoeting van het jaar. Het gaat goed met Philippine, al zijn er zorgen over de mossel, en dat lijkt intussen een nationale zaak te worden. Maar de mensen vinden de weg naar Philippine, de stad staat weer op de kaart door de samenwerking van jonge en oude ondernemers en restaurateurs. Deze samenwerking met elkaar is voor de ondernemers van grote waarde: Zij wonen in één van de meest bourgondische regio’s van Nederland met een hoog gehalte ‘culinair bewustzijn’ en grote mate van gastvrijheid. Maar het is ook een gebied dat kampt met economische krimp. Daarom is samen een evenement als dit organiseren een mooie manier om de krachten te bundelen en daarbij op informele wijze elkaar en gasten te spreken, buiten de omgeving van de restaurants om”, aldus Lonink.
In dit geval deden de horecaondernemers dit op feestelijke wijze in gemeenschapshuis de Kaaie met een hapje, bubbels, muziek en natuurlijk wijn en mosselen.