In restaurant Hemingway in Bergen op Zoom was de presentatie van de Black Tomato Gin, gebaseerd op zwarte tomaten. Deze krachtige en smaakvolle gin leent zich uitstekend voor toepassing in en bij gerechten. Maar de Black Tomato Gin is uiteraard ook puur te drinken, “on the rocks”, dan wel als cocktail. De teams van chefkok Sander Doggen en chefkok Rutger van de Weel van restaurant Katseveer in Wilhelminadorp, presenteerden een zogenoemde 'inspiratielunch' voor de pers en andere genodigden.

 

Oosterscheldewater

De tomatengin komt uit Bruinisse in Zeeland en dat is ook te proeven. De basis is een traditionele Nederlandse moutgin die is verrijkt met het aroma van de zwarte Siciliaanse tomaat. Het resultaat: een stevige, pure gin die het karakter heeft van een eau-de-vie en die bij vlagen doet denken aan een grappa. De zuidelijke invloeden zijn merkbaar. Maar wat blijft hangen is de pittige en lange afdronk. "Een scheutje gezuiverd Oosterscheldewater doet 't hem", zo verduidelijkt Alfred Sandee. Hij is één van de initiatiefnemers van de Black Tomato Gin. Samen met mede-oprichter Leon Meijers was hij aanwezig om alle 'ins en outs' toe te lichten.

 

Léon en Alfred zijn altijd ondernemers geweest. Léon kweekt als hobby zwarte tomaten in de moestuin achter zijn huis en Alfred drinkt graag gin. Samen kwamen ze op het idee om een Black Tomato gin op de markt te zetten en vonden een distillateur (Meindert Kampen) om hen daarbij te helpen. Deze bijzondere Zeeuwse gin is gemaakt door een met biologisch Black Tomato extract, gedistilleerd Oosterschelde water, biologische alcohol en een klein percentage biologische moutwijn. Tevens zijn er nog twee ingrediënten toegevoegd die men geheim houdt. Het extract is gemaakt door middel van maceratie van de zwarte tomaten. Zwarte tomaten zijn trouwens tomaten met meer smaak dan rode.

 

Volgens sommigen is de zwarte tomaat gezonder dan de rode variant door meer antioxidanten in de zwarte tomaat. Wetenschappers in de Verenigde Staten combineerden paarse tomaten die anthocyanen bevatten, met wilde tomaten. Er zijn al wat donker gekleurde tomaten, maar deze soort is de enige echte zwarte tomaat en de donkerste ooit gekweekt. Professor Tim Myers aan de Universiteit van Oregon teelde deze tomaat. Een student en hij stuitten bij het bekijken van de gezondheidsvoordelen op tests die onthulden dat anthocyanen voor de zwarte kleur zorgden.

 

Verfijnde smaakcombinaties

De beide chefkoks presenteerden elk de verfijnde smaakcombinaties in een aantal gerechtjes waarin de gin was verwerkt: vóóraf het 'strandje Katseveer', met een gemarineerde eendenlever, zeeuwse oester, Oosterscheldewier, een crème van tomaat - omgeven door 'zand' van korrels gedroogde zeesla.

 

Het hoofdgerecht was van Sander Doggen: de 'snapped lobster', geïnspireerd door de red snapper-gin cocktail. Verse kreeft die uit de schaal is 'gesnapped', gedresseerd op een basis van tomatenrisotto met bleekselderij, krokante chorizo en het schuim van de Black Tomato Gin.

 

De wijncombinaties waren zeer geraffineerd. Vóóraf een karaktervolle, zoete Jurançon (Domaine Cauhapé, Ballet d'Octobre) en bij de kreeft een mooie, krachtige Italiaan uit de Abruzzo: de Ilauri-Alvalos (Pecorino). Beide uit 2015.

 

Als nagerecht kwamen de zoete verrassingen op tafel, van chefkok Sander: de als zwarte tomaten opgemaakte bolletjes mousse van tomaat, basilicum, citroen en honing crèmeux. Een uiteenlopend pallet van zoet, met licht hartige en zilte smaakaccenten.

 

Promotiefilm: