Maandag aanstaande is het zover, dan start de derde editie van de ‘International Sherry Week’, een initiatief van het ‘Consejo Regulador Jerez-Xeres-Sherry’, (de Sherry wijnraad in Spanje). Gedurende de week van 7-13 november staat wereldwijd bij duizenden restaurants, bars, hotels en wijnwinkels Sherry centraal in proeverijen, wijn-spijs menu’s, cocktails en andere thema evenementen. In Nederland wordt het officiële startsein van de International Sherry Week op maandag 7 november om 20.00u in de Utrechtse Jaarbeurshallen gegeven. Aansluitend op vakbeurs Gastronomie zal een spetterend Spaans optreden de evenementen in Nederland inluiden.

 

Het wereldwijde wijnfestijn is het hoogtepunt voor veel Sherryfans over de hele wereld om hun favoriete wijn in het zonnetje zetten. Dit jaar heeft Litouwen zich aangesloten bij de 25 deelnemende landen aan de Sherryweek. Parijs zal zich ook als gastronomische wereldstad manifesteren met diverse Sherry evenementen. In Utrecht, de stad van restaurant ‘Podium onder de Dom’, die het winnende team leverde tijdens de Nationale Finale van de Copa Jerez, zal de start van meer dan 50 Nederlandse bijdrages worden gevierd. Een optreden van Flamencodanseres Ana Azules met begeleiding van Rafaël Galvan Reyes "El Falu", Vicente Santiago Santiago en Manon Voorwinde zorgt voor een feestelijke opening.

 

Shapas

Deze derde International Sherry Week staat vooral in het teken van de combinatie van Sherry met gerechten. De speciale wijn en spijs menu’s waarbij Sherry bij lokale gerechten wordt geserveerd, tonen de veelzijdigheid van de wijnen of het nu gaat om vlees, vis, groente of desserts. In Nederland wordt veel ingehaakt op het Shapas fenomeen. De combinatie van een culinair hapje of tapa met een eigen favoriete Sherry. Tijdens de Vakbeurs Gastronomie kunnen bezoekers zich laten inspireren op het Spaanse Paviljoen (tegenover het Kookeiland) door Fabiola Bonke van Spanje Totaal (maandag) en Ellen van de Ven van Vivacadiz.nl (dinsdag) die hun versie van Shapas zullen presenteren.

 

Digitaal platform                                                                                         

Centraal in de International Sherry Week staat het interactieve online platform sherryweek.wine.  Deze microsite biedt niet alleen een interactieve wereldkaart van alle evenementen, maar ook mogelijkheden voor evenementen op social media zoals de Twitter proeverij op 8 november (#sherryTT). Nieuw is een online streaming met Tio Pepe rechtstreeks vanuit Jerez in meerdere talen. Op Facebook komt een Live Q & A (Vraag & antwoord) met Beltrán Domecq en César Saldaña, President en General Manager van het Consejo. Zij beantwoorden live vragen over Sherry op de internationale Facebookpagina.  
Sherry label competitie

Eerder dit jaar werd een internationale competitie uitgeschreven voor het ontwerp van de nieuwe etiketten op de generieke Sherry flessen van het Consejo. De winnaar uit de maar liefst 250 inzendingen uit 15 verschillende landen zal bekend worden gemaakt tijdens de International Sherry Week.

 

Meedoen

Iedereen kan tot de allerlaatste dag meedoen aan de International Sherry Week en zo meeliften op het wereldwijde platform. Importeurs, wijnverkopers, horeca, bloggers en liefhebbers van Sherry kunnen een of meerdere eigen Sherry evenementen registreren op sherryweek.wine. De enige voorwaarden zijn dat Sherry centraal staat en meerdere mensen bij het evenement betrokken zijn. Via social media kunnen ideeën uitgewisseld worden met andere Sherry liefhebbers met behulp van #sherryweek en #sherrylover. Nieuws en updates zijn te volgen op de Nederlandse kanalen van Facebook en Twitter.

Registreer uw evenement hier of ontdek alle evenementen in Nederland hier