BoekenBoeken
KokenKoken
DrankDrank

Château Mouton Rothschild onthult het etiket voor de vintage 2019 geïllustreerd door Olafur Eliasson

Philippe en Camille Sereys de Rotschild, Olafur Eliasson, Julien de Beaumarchais de Rothschild.

Olafur Eliasson, de Deens-IJslandse kunstenaar, heeft het originele kunstwerk Solar Iris of Mouton gemaakt voor het etiket van Château Mouton Rothschild 2019. Op de kruising van natuur, kunst en wetenschap, Solar Iris of Mouton, gemaakt door Olafur Eliasson voor Château Mouton Rothschild 2019, viert de alliantie van zon en wijn. Solar Iris van Mouton is verdeeld in twee horizontale stroken: het bovenste deel stelt de dag voor met zijn gouden tinten, het onderste deel de nacht in nachtblauw. Ze omlijsten de oculus die Château Mouton Rothschild voorstelt. Daaromheen vormt een reeks ellipsen een ring die de baan van de zon ten opzichte van de aarde in kaart brengt op de locatie van het kasteel in Pauillac. De laagste boog geeft de kortste dag van het jaar aan, de bovenste boog de langste.

 

Olafur Eliasson zegt: “Solar Iris of Mouton is een kaart van alle zonsondergangen en zonsopkomsten die gedurende een jaar plaatsvinden op Château Mouton Rothschild. Het toont elk uur daglicht en nacht dat in de teelt van de druiven gaat, het is een soort handtekening voor de wijngaard, die ons iets vertelt over de omstandigheden waarin de wijn groeide en de intieme relatie tussen de wijn en zijn locatie. Het proeven van de wijn verbindt ons met de lokale omgeving, met de bodem en met het specifieke weer, de seizoenen en de verlichting van de plaats. Zichtbaar door de oogachtige oculus in het midden van het etiket, bevat de wijn de gouden zon, de aarde en de lucht; het is plaatselijk en draagt tegelijkertijd een spoor van het hemelse.”


Olafur Eliasson ziet de wijn als een getuigenis, een vingerafdruk, van de grond waarop de druiven groeiden en rijpten, het jaar waarin hij werd gemaakt, de invloed van de zon dat jaar en zijn cyclische relatie met zijn omgeving.

 

Olafur Eliasson, geboren in 1967, studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Hij is nu gevestigd in Berlijn, waar zijn studio de thuisbasis is van een multidisciplinair team met architecten en kunsthistorici. Hij werkt in beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie, film en digitale media. Als gast van toonaangevende musea over de hele wereld vertegenwoordigde hij Denemarken op de Biënnale van Venetië in 2003. In 2016 creëerde Eliasson een reeks interventies voor zijn tentoonstelling in het Paleis van Versailles, waarbij hij spiegels en licht, mist en water gebruikte om gevoelens van vergankelijkheid en transformatie.


Julien de Beaumarchais de Rothschild, mede-eigenaar van Château Mouton Rothschild en verantwoordelijk voor de productie van het label, legt uit: “Ik ben al jaren gefascineerd door het werk van Olafur Eliasson. Zijn prachtige tentoonstelling in Versailles in 2016 was een beslissend moment voor mij en ik zei tegen mezelf: 'Ooit, als hij wil, zal Olafur Eliasson een van de kunstenaars van Château Mouton Rothschild zijn'. Zijn kunst concentreert zich op het essentiële en dat is wat hij voor Mouton Rothschild heeft weten vast te leggen: tijd, de ronde van de seizoenen en de zon in het centrum van alles, hier behandeld in de vorm van een diagram.”

 

Kunst heeft altijd centraal gestaan in de geschiedenis van de familie van baron Philippe de Rothschild, en Château Mouton Rothschild heeft een langdurige en nauwe band met toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Sinds 1945 illustreert een toonaangevende kunstenaar elk jaar het Château Mouton Rothschild-label en vormt een collectie met de meest bekende namen in de hedendaagse kunst. De prestigieuze lijst bevat enkele van de meest gevierde figuren van hun tijd, zoals Dalí, César, Miró, Chagall, Picasso en Warhol. Veel van deze vooraanstaande kunstenaars brachten tijd door in Château Mouton Rothschild, waar hun originele kunstwerken worden tentoongesteld in de kamer Schilderijen voor de Labels.