Oud-keldermeester van Veuve Cliquot Ponsardin overleden

Jacques Péters met een fles Veuve Clicquot, vermoedelijk uit 1839, gevonden
in een scheepswrak op de bodem van de Oostzee in 2010.

Voormalig keldermeester van Veuve Clicquot, Jacques Péters, stierf vorige week op 75-jarige leeftijd na een lange strijd tegen hersenkanker. Péters, bekend als Jacky onder zijn vele vrienden, wordt gecrediteerd voor de creatie van Veuve Clicqot's non-vintage rosé en de Rich Réserve demi-sec cuvée van de producent, en hield toezicht op maar liefst 42 jaargangen in Champagne.

 

Beschreven door champagne-expert en wijnschrijver Michael Edwards als "een van Veuve Clicquot's grootste chef de caves", wordt hij niet alleen herinnerd vanwege zijn onberispelijke uiterlijk, maar ook vanwege het feit dat hij veel wijnmaaktalent naar het beroemde champagnehuis bracht waar hij zoveel jaren doorbracht, voordat met pensioen in 2006.

 

Péters werd geboren in een familie van telers uit Mesnil-sur-Oger en bracht zijn hele leven door in de Champagne te wonen en te werken. Terugdenkend aan zijn ervaring met Péters, zei Edwards dat hij "een warme en medelevende heer was voor degenen onder ons die het voorrecht hebben gehad hem goed te kennen."

 

Zijn begrafenis vindt vandaag om 14.00 uur plaats in de Basilique Saint Rémy, die Edwards omschreef als "de mooiste kerk van Reims".