Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Gérard Bertrand – Rosé Source of Joy 2020

Onlangs was er een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven.

 

De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creërt hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.

 

Source of Joy 2020

 

Als zesde wijn beschrijf ik de Rosé Source of Joy 2020

 

Beschrijving van de wijn
Source of Joy roept de mythe van de fontein van de jeugd op en nodigt uit tot een terugkeer naar de natuur. De voluptueuze vorm van de fles herinnert aan de elegantie van het gehemelte. Bron van de Vreugde is afkomstig van biologisch geteelde wijngaarden, op een terroir dat door Lodewijk XIV is erkend als een uitzonderlijke plek voor rosés. De combinatie van twee bodems, schist en kalksteen, met een heuvelachtig terrein heeft een complex netwerk van ondergronds water gecreëerd dat zorgt voor een uitzonderlijke bron van zuiver water voor de wijngaarden.

 

Oogst
Het begin van het plukken hangt allemaal af van de rijpheidscontrole van de druiven, van de analyse van de polyfenolen in hun schil en van de dagelijkse proeverij naarmate de oogstdatum nadert. Het plukken van rijpe, gezonde druiven is essentieel om een optimale kwaliteit te bereiken. De druiven worden met de hand geplukt en binnen een uur in kuipjes naar de kelder vervoerd.

 

Vinificatie
Het vinificatieproces respecteert de kenmerken van de druivensoorten en de terroirs. Na de handmatige oogst zeer vroeg in de ochtend, wanneer de buitentemperatuur nog koel is, wordt deze rosé gemaakt door uitbloeden. De hele druiventrossen worden in een vat gelegd om te macereren en na een korte maceratie, wanneer de kleur het gewenste niveau heeft bereikt, wordt het sap geëxtraheerd. De alcoholische gisting vindt plaats in de vloeibare fase onder temperatuurcontrole om een maximum aan aroma's te ontwikkelen. Een deel van deze wijn is gevinifieerd in vaten. Om al zijn frisheid en natuurlijke zuurgraad te behouden, vindt er geen malolactische gisting plaats en wordt de wijn snel gebotteld.

 

Proefnotities
Kleur: prachtig felroze van kleur.

Neus: De intensiteit van de vrucht benadrukt de aroma's. aardbeien- en kersencomplexen, met enkele hints van zoethout.

Smaak: Breedte en een verbazende rondheid in de mond worden uitgebalanceerd door de frisheid van deze vintage. Levendig en elegant, de afwerking blijft op noten van rode bessen staan.
Alcohol: 13%

Druivenrassen: Grenache, Syrah, Cinsault

Serveer tussen 13 en 14°C bij een tartaar en gravlax van wilde zalm of een ceviche van zeebrasem, tonijn of mediterrane zeebaars. Het kan ook worden gegeten met schaaldieren: langoustines, rivierkreeft in saus, kreeft en gegrilde kreeft.

 

Deze wijn kost voor de consument EUR 17,00 per fles.

 

Zie voor verkoopadressen: https://tinyurl.com/2vb7cw2z