Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Verrassend Chili

We kennen Chili als een van de eerste landen die met hun wijnen Europa veroverden. Het land is een dunne strip maar dan 4300 km lang en slechts 177 km op het breedste punt. Het ligt tussen het Andes-gebergte en de Pacific. Het land kent een grote diversiteit aan klimaten en terroir. Dat varieert van woestijn tot het antarctische klimaat in het zuiden. De eerste wijnstokken kwamen hier in de 16e eeuw en werden door missionarissen meegebracht. Chileense wijnen staan op de derde plaats van de importen na Frankrijk en Zuid-Afrika.

 

ProChile organiseerde op 9 september in Houten een proeverij. Twintig producenten presenteerden hun wijnen in de middag-proeverij. De wijnen die mij het best bevielen zijn in willekeurige volgorde:

  • Coyam 2010 Premium Red Blend, De wijn uit de Colchagua Valley is gemaakt van 38% Syrah, 27% Carmenere, 21% Merlot, 12% Cabernet Sauvignon, 1% Mourvèdre en 1% Petit Verdot.  De wijn bevat 14,5% alcohol en 5,12 g/liter zuren. De druiven worden gedurende 5 dagen koud gefermenteerd bij 6 °C, waarna die wordt overgepompt in RVS tanks bij 26 °C. Daarna is er nog een maceratie tussen de 22 en 25 °C, die wordt opgevolgd door de malolactische vergisting voor 25 tot 28 dagen. Hierop volgt 13 maanden houdrijping in barriques, waarvan 80% Frans eiken en 20% Amerikaans eiken. De wijn heeft een dieprode kleur met aroma’s van rood fruit, zoals krenten, frambozen de kruidigheid van zwarte peper, rozemarijn en florale tonen van viooltjes met in de afdronk pruimen. De rijpe tannines zijn al aardig afgebouwd. Een echte bewaarwijn, die nu al drinkbaar is. Verkrijgbaar bij Albert Heijn. Consumentenprijs: EUR 14,99.
  • Montes Alpha M Premium Red Blend 2010. Deze wijn is een blend van 80% cabernt sauvignon, 10% cabernet franc, 5% merlot en 5% petit verdot. Dus eigenlijk een traditionele Bordeaux-blend. De wijn kreeg 18 maanden houtlagering in nieuwe barriques van Frans eiken. De wijn is zeer licht gefilterd. Intens robijnrood van kleur. In de wijn vindt je geuren van zwarte en rode bessen, rood fruit en een toontje van zwarte peper, tabak en kruiden. Subtiele vanilletonen. Prachtige, volle en stevige wijn. Perfecte balans tussen zuurgehalte, rijpheid en structuur. Mooie afdronk. Zeer grote wijn met Médoc-achtige karakteristieken. Importeur is Verbunt wijnen te Tilburg www.wijnkring.nl. De consumentenprijs bedraagt  Consumentenprijs EUR 59,95.
  • Santa Carolina Herencia 2009 Carmenère, D.O. Puemo. Deze wijn is voor 100% gemaakt van de carmenère-druif. Een zeer complexe wijn met aroma’s van pruimen, teer, chocolade en zwarte bessen. De smaak is vol met een lange afdrink. Alcohol 10,5%. Deze producent zoekt een importeur. www.santacarolina.cl
  • Viña Santa Rita, Medalla Real Gran Reserva 2009 Cabernet Sauvignon. D.O.C. Maipo valley. De wijn krijgt een fermentatie onder gecontroleerde temperatuur, daarna is er nog een maceratie, waarna de malolactische vergisting volgt, deels in RVS en deels in barriques. De houtrijping duurt 14 maanden in eerste, tweede en derde gebruikte eiken vaten. De wijn is diep robijnrood van kleur ern geeft een  bouquet van zwarte bessen, bramen en. De mooie ronde tannines zijn mooi geïntegreerd. De wijn heeft een zeer lange afdronk. De wijn wordt geïmporteerd door Noordman Wijnimport www.noordmanwijn.nl . De consumentenprijs bedraagt EUR 16,14.