Winnares Eline Nagelkerke (16) uit Oudenbosch. Foto: Karin Kamp.

 

Eline Nagelkerke (16) uit Oudenbosch is de winnaar geworden van de strijd om ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023’. De winnares kreeg de wisseltrofee woensdagavond in het Summa College in Eindhoven uitgereikt door zanger en soapster John de Bever. Eline is de jongste winnaar bij de profs uit de geschiedenis van de worstenbroodcompetitie.

 

Eline is de opvolger van Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg uit Heusden. Na diverse jaren met prijzen in de categorie thuisbakkers, begon ze een eigen webshop.

 

De wedstrijd werd dit jaar voor de 26e keer gehouden voor professionals (bakkers & slagers), thuisbakkers, leerlingen VMBO en studenten MBO. In de categorie Lekkerste Brabantse Worstenbroodje voor leerlingen vmbo won Keano Heijdenrijk van het Markland College. Keano komt uit Oud Gastel.Veel thuisbakkers


Het blijkt dat veel mensen vanwege de coronajaren thuis aan het bakken zijn geslagen in kleine en grote keukens, schuurtjes en opberghokjes. Huub Kloks uit Sint-Oedenrode ontving uit handen van Marco van Baalen, directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, de eerste prijs in deze categorie. De 73-jarige Huub deed voor de eerste keer mee met de wedstrijd.

 

Honderden worstenbroodjes
De worstenbroodjes werden gekeurd door twaalf juryleden, bestaande uit zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumenten. Na een oproep op Omroep Brabant meldden zich maar liefst 249 mannen en vrouwen aan als kandidaat voor de zogeheten consumentenjury.

 

Mystery Shopper
Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau van deze 26e editie weer hoog en ontliepen de finalisten elkaar niet veel. Ook dit jaar werden in het voortraject bij de professionele deelnemers worstenbroodjes gekocht door de Mystery Shopper. Op die manier is ook de kwaliteit gecontroleerd buiten de wedstrijd om. Het is voorwaarde dat de worstenbroodjes in de toonbank van de winkels dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstrijd.

 

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:

Uiterlijk aanzien bovenzijde
Uiterlijk aanzien onderzijde
Gehaktvulling
Brood
Consistentie / beet
Algehele smaak

 

De uitslag

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023 (professionals):

 1. Eline Nagelkerke, www.worstenbroodvannagelkerke.nl uit Oudenbosch
 2. Jeroen van Dongen van bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg
 3. Jürgen van Dongen van bakkerij van Dongen uit Terheijden

 

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2023:

 1. Keano Heijdenrijk uit Oud Gastel van het Markland College
 2. Marjolein Dirven uit Langeweg van het Markland College
 3. Mick van ‘t Zelfde uit Nuenen van De Rooi Pannen

 

Het Lekkerste Brabantse Studenten Worstenbroodje MBO 2023:

 1. Niels van Kleij uit Nieuwendijk
 2. Arne van Beek uit Wagenberg
 3. Dax Leenen uit Etten-Leur

 

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2023:

 1. Huub Kloks uit Sint-Oedenrode
 2. Hans Leermakers uit Loon op Zand
 3. Frank Venrooij uit Drunen

 

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.