Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Wereldkampioenschap zuurstokken draaien

Suikerkunstenaars maken beroemde Zweedse rood met witte zuurstok

Voor de eerste keer ooit vindt het wereldkampioenschap zuurstokken maken plaats. De meest bekwame snoepmakers en suikerkunstenaars van over de hele wereld komen naar Zweden om de titel  'Wereldkampioen in Traditionele Handgemaakte Zuurstokken " in de wacht te slepen.  Ook van Nederlandse  bodem is er een deelnemer die zich beste zuurstokkendraaier van de wereld wil gaan noemen.

 

In de plaats Gränna in Zuid-Zweden, ’s werelds bekendste  zuurstokkenplaats, staat de fabriek waar sinds 1859 de Polkagris-zuurstok handmatig wordt gemaakt. De naam verwijst naar de Polkadans die in 1840 heel populair was in Zweden. De rood met witte zuurstok is vandaag de dag nog steeds een van de populairste souvenirs uit Zweden.

 

Het wereldkampioenschap vindt vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus plaats in Gränna en Jönköping in de zuid-Zweedse streek Småland.  Het gaat er in de strijd om wie de beste, de lekkerste en de mooist uitziende traditionele Zweedse rode en witte snoep zuurstok (Polkagris) maakt.  Wie wordt de traditionele Zweedse Polkagris-bakker van het jaar?