Pure lekkernijen van Nederlandse bodem: stem nu op uw favoriet

 

De vegetarische palingsalade, vlierbloesem chutney of toch de zoete puntpaprika kaviaar? Misschien valt de gezonde snack Fingerfoodballs, typische Dutch Tapas of Pain de Mer nog meer in de Smaak. Maar ook buffelijs, homemade English Pie en de stoomzak met kleurenpeen maken een goede kans. De enthousiaste ondernemers vertellen je in hun persoonlijke filmpje graag meer over hun unieke product en passievolle werkwijze. Je vindt deze filmpjes op  www.syntens.nl/desmaakvanNL.  Aanstaande donderdag zijn alle finalisten aanwezig op de Food Valley Expo, vanaf deze dag tot en met 12 november kan er digitaal gestemd worden. Wat wordt het meest smaakvolle product van eigen bodem?  Stem vanaf donderdag op jouw favoriet!Donderdag zullen de negen finalisten Nederland kennis laten maken met hun product. Zo is bijvoorbeeld de homemade English pie, door Leon van der Poll van Prince Pie, te proeven. Een culinair hoogstandje, met eerlijke ingrediënten, waarbij iedere hap raak is. Maar ook trotse finalist Erwin van der Kroon laat kennismaken met frisse en gezonde variaties van echte Hollandse hapjes. Zijn Dutch Tapas zijn altijd lekker en vertrouwd, maar toch nèt even anders;  augurkjes in honing, zoete uitjes in cassis of pikante augurkjes.

Zoete puntpaprika, vlierbloesem en brood met zeewater
De zoete puntpaprika heeft in Nederland de beste smaak en daar maakt telersvereniging SweetPoint maar wat graag gebruik van. Door zijn opvallende smaak en vormgeving zorgt de kaviaar van deze paprika voor een ware smaaksensatie. En dan hebben we de vlierbloesem; in Nederland in overvloed, toch is de smaak ervan nog ietwat onbekend. De WormerveerseChinello Ifebigh van Mama Djambo’s ontwikkelde hiermee een verrukkelijke vlierbloesem chutney. Een combinatie van sensueel, aromatische vlierbloesem en stevige rijpe bananen is in een fluweelzacht bad van kokos- en amandelmelk gestoofd. De smaak wordt geperfectioneerd door een rijke kruiding van groene chili, kaneel en kardemom. Het Pain de Mer van Spelt Bakkerij uit Bruinisse is een echt uniek product en wordt geheel vervaardigd uit de zilte Zeeuwse zee. Men bereidt Zeeuws natuurdesembrood met gezuiverd zilt zeewater uit nationaal park De Oosterschelde. Met uitsluitend natuurlijke ingrediënten zoals tarwemeel, roggebloem, zeesap en vers zeefruit laat deze bakkerij Nederland kennis maken met het eerlijke en smaakvol brood.

Duurzame palingsalade, gezonde Fingerfoodballs en echt buffelijs
De duurzame palingsalade is een product van de Vegetarische Viswinkel van Paul Bom. Het product lijkt precies op salade met echte vis en doet  qua smaak beslist niet onder voor "the real thing".  Jules Klerken en Jeroen Dekkers van Scelta Mushrooms ontwikkelden de gezonde snack die zelfs in de voetbalkantine een succes werd; Fingerfoodballs. Dé snack met minder zout, vet en calorieën en zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Geschikt voor iedereen, zelfs kosher, halal en vegetarische consumenten. En inmiddels is de dessertkaart in het noorden van het land al uitgebreid met het heerlijke ijs wat tot stand is gekomen door Marjan Nijenbanning van IJs & Pruuverije uit Aalden. Haar buffelijs, met  slechts een toevoeging van suikers, een klein beetje bindmiddel en de pure vette buffelmelk heeft een zeer delicate subtiele ijssmaak.

Stoomzak met kleurenpeen
Een stoomzak met (vijf)kleuren peen is het gezonde resultaat van Hollandteelt. Zij ontwikkelden producten met groente als allerbelangrijkste basis en passie als voornaamste ingrediënt.  Om aan de eisen van de huidige consument te voldoen, kwamen zij met dit gemaksproduct. Na slechts vijf minuten in de magnetron heb je namelijk al warme groenten op je bord. De mix is een combinatie van vijf kleuren wortelen in een stoomzak met een unieke boter die op smaak is gebracht met honing en tijm.

Finale in Baarn
Stemmen kan tot één dag voor de finale, die plaatsvindt op 13 november. De smaakjury zal op deze dag in Baarn de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. Daarna worden de winnaars van Smaakvol2012, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland, en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet bekend gemaakt. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum.