Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Beste Kaasspeciaalzaken bekroond

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten zijn maandagavond de winnaars van de Nationale Competities bekend gemaakt.

De winnaars zijn:

  • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2019: Hendrik en Marcella, Kenners in Kaas uit Breda
  • Nederlands Beste Foodspecialist Wijn 2019: Wijn & Spijs uit Heerenveen
  • Nederlands Beste Foodspecialist Chocolade, Noten, Koffie/Thee 2019: De Notenwinkel van Zeist

 

 

 

Hendrik en Marcella, Kenners in Kaas heeft Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2019
Deze winkel kenmerkt zich onder andere door een zeer uitgebreid assortiment (rauwmelkse) kazen uit binnen- en buitenland. De "Plateau de Fromage” kaart is een goed concept. Door het eigen bedachte informatiesysteem, verbonden aan het proef- en evaluatiesysteem met de proefkaarten, krijgt de klant continu info over de aangekochte producten. De voltallige jury is onder de indruk van een grote prestatie die in korte tijd is neergezet door deze jonge ondernemers.

 

Wijn & Spijs is Nederlands Beste Foodspecialist Wijn 2019
De jury was zeer onder de indruk van de indeling van de wijnen zoals “vol & rijp”, “krachtig & kruidig” waarvoor de ondernemers dan ook veel complimenten voor mochten ontvangen. Voorts onderscheidt deze foodspecialist in wijn zich door een uitstekend assortiment wijn wat naadloos aansluit bij de delicatessen die ook in de winkel worden verkocht.

 

De Notenwinkel van Zeist is Nederlands Beste Foodspecialist Chocolade, Noten, Koffie/Thee 2019
De jury is onder de indruk van de hoge mate van multitasken van deze ondernemer. Blurring lijkt hier zowat uitgevonden door een uitmuntende verbinding te maken tussen de huisbereide producten en een gezellig café met buitenterras. De huisgemaakte producten zijn van zeer hoog niveau en kennen dan ook veel aftrek bij diverse horeca bedrijven in de wijde omtrek.

 

Nationale Competities
Na een spannende voorselectie zijn op 27 februari de 11 finalisten bekend gemaakt. De finalisten per categorie zijn in maart beoordeeld door drie andere juryleden dan de voorronde (bestaande uit twee vakjuryleden en een consumentenjury). Deze juryleden hebben de winkels onafhankelijk van elkaar bezocht.

 

Onderscheidend ondernemen
De finalisten werden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid, hygiëne en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel. In de juryrapporten uiten de juryleden met name lof over het vakmanschap en de passie van de ondernemers en hun medewerkers. Volgens de jury is heel duidelijk geworden dat je een onderscheiding alleen wint als je daadwerkelijk onderscheidend onderneemt. Dat kan alleen als je tot de top van de branche behoort.

 

Nieuwe opzet Certificering Foodspecialiteitenwinkels
Deelname aan de Nationale Competities staat uitsluitend open voor Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkels. Op 1 april heeft de Stichting Foodspecialiteiten Nederland (in samenwerking met FOODBASE) bekend gemaakt dat zij een compleet nieuw certificeringstraject hebben ontwikkeld. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne en voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd. De nieuwe certificering zal vanaf 1 juli van start gaan.

 

Organisatie
De Nationale Competities zijn een initiatief van het Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl