Beste Foodspecialiteitenwinkel 2018, Beste Buitenlandse Kaasspecialist 2018 en beste Specialist Landleven 2018 bekroond

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten zijn maandagavond de winnaars van de Nationale Competities “Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2018” “Nederlands Beste Buitenlandse Kaas Specialist 2018” en “Nederlands Beste Specialist Landleven 2018” bekend gemaakt.

De winnaars zijn:

  • Nederlands Beste Specialist Landleven : De Kaaswereld te Roelofarendsveen
  • Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2018: Zuivelhoeve Borne te Borne
  • Nederlands Beste Buitenlandse kaasspecialist 2018: Renkema Kaas te Amersfoort

De Kaaswereld, Beste Specialist Landleven

De uitstraling van het kenmerk Landleven kwam in deze winkel het meest naar voren van alle kandidaten. Het is werkelijk boeren, bio en streek wat in deze winkel de klok slaat. Van alle boeren- en biologische kazen die worden verkocht kon ook het verhaal over de herkomst en de makers verteld worden. Volgens de jury een ware kenner van boerenkazen uit de streek!

 

Renkema Kaas, Beste Buitenlandse Kaasspecialist

De welgevormde visie en de uitmuntende kennis van de producten die worden verkocht, onderstrepen volgens de jury het ondernemerschap van Pieter Renkema en zijn team. Het zeer uitgebreide assortiment buitenlandse kaas wordt gepresenteerd in een uitnodigende winkel waar beleving dagelijks centraal staat.

 

Zuivelhoeve Borne, Beste Foodspecialiteitenwinkel

De Zuivelhoeve in Borne kenmerkt zich door een geweldig enthousiaste ondernemer die een duidelijke visie heeft met een sterk toekomst perspectief. Lekker eten en drinken is waar de winkel mee doordrenkt is en wordt gevraagd en ongevraagd aanbevolen door een gepassioneerde ondernemer en zijn team.

 

Nationale Competities

Een onafhankelijke jury (bestaande uit een vakjury en een consumentenjury) heeft tussen 31 januari t/m 8 maart de winkels bezocht die hebben deelgenomen aan de voorronde. Na 21 maart zijn de finalisten per categorie bezocht door drie andere juryleden (bestaande uit twee vakjuryleden en een consumentenjury). Ook deze juryleden hebben de winkels onafhankelijk van elkaar beoordeeld.

 

Onderscheidend ondernemen

De finalisten werden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid, hygiëne, netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een consumentenjury, die zich niet bekend maakte in de winkel, het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel. In de juryrapporten uiten de juryleden met name lof over het vakmanschap en de passie van de ondernemers en hun medewerkers. Volgens de jury is heel duidelijk geworden dat je een onderscheiding alleen wint als je daadwerkelijk onderscheidend onderneemt. Dat kan alleen als je tot de top van de branche behoort. 

 

Certificering Foodspecialiteitenwinkels

Deelname aan de Nationale Competities staat uitsluitend open voor bedrijven die in het bezit zijn van het certificaat Foodspecialiteitenwinkel. Deze Certificering Foodspecialiteitenwinkels is een jaarlijkse controle op meer dan 100 verschillende bedrijfsaspecten. Daarbij spelen hygiëne en versheid een doorslaggevende rol. Daarnaast worden de winkel, de ondernemer en/of bedrijfsleider en de medewerkers beoordeeld op zaken als kwaliteit en niveau van het assortiment, winkeluitstraling en vakkennis/adviesvaardigheid.

 

Organisatie

Deze Nationale Competities zijn een initiatief van het Vakcentrum en worden georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl