We koersen weer af op de start van het seizoen Hollandse Nieuwe 2022. Op dinsdag 14 juni organiseert het Nederlands Visbureau de traditionele Veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Het betreft het officiële startmoment van het nieuwe haringseizoen, terwijl de Hollandse Nieuwe, vangst 2022 daags erna – woensdag 15 juni – weer overal verkrijgbaar is.

 

Sinds jaren vertrekken de Nederlandse haringhandelaren en –verwerkers tegen het einde van de maand mei naar Scandinavië, waar zij de haring aan land laten brengen en deze vervolgens verwerken tot Hollandse Nieuwe. Zodra deze maatjesharingen zijn ingepakt, rijden vrachtwagens af en aan om alle winkels op tijd te beleveren voor deze eerste verkoopdag.


Dit jaar resulteerde de eerste (proef)vangsten afgelopen week zelfs al in fantastisch vette, geschikte haring met een vetpercentage van de vereiste minimale 16%. Reden voor de Nederlandse haringmannen om snel naar de verwerkingsplaatsen af te reizen en de productie eerder te starten.


Let wel, zoals wordt gezegd ‘Prijs de dag niet voor het avond is’! Het kan best zijn dat de komende drie weken tussentijds haring wordt gevangen die niet voldoet aan de basiscriteria voor Hollandse Nieuwe. Deze haring wordt dan verwerkt voor bijvoorbeeld de bekende salades, gemarineerde varianten of wellicht rolmopsen. Maar het is zeker een veelbelovend jaar voor dit paradepaardje van het vispallet.

 

Terwijl het veelal een uiterst spannende ‘marathon’ is richting de startdatum die het maximale van hen vergt, tonen de haringhandelaren veel enthousiasme en vertrouwen in een soepel verloop van het binnenhalen van de jaarvoorraad van 2022.