De leden van de Nederlandse Vereniging van palinghandelaren hebben hun leveranciers in de aquacultuur aangegeven per eind 2023 uitsluitend nog SEG-Certified paling in te zullen kopen. De certificering zorgt ervoor dat volledig verantwoorde paling en palingproducten duidelijk herkenbaar zijn voor de consument.

 

Het handelskeurmerk SEG-Certified is een belangrijke toevoeging aan het Eel Stewardship FundĀ®, het blauwe zegel dat nu op de meeste palingproducten te vinden is. ESF geeft aan dat het palingproduct bijdraagt aan een goede palingstand. SEG-Certified garandeert de volledige traceerbaarheid van de gehele keten, van de vangst van glasaal en aquacultuur tot en met de verwerking. Het product is daarmee gegarandeerd afkomstig uit de gequoteerde, goed beheerde visserij op glasaal.


De strenge voorwaarden voor SEG-Certified paling zijn ontwikkeld door jarenlange samenwerking tussen internationale wetenschappers, natuurbeschermingsorganisaties en de palingsector.


Het is de volgende grote stap in de verduurzaming van de gehele Europese palingsector. Nederland had daarin de rol van gidsland. Het nieuwe SEG-Certified zal naast het blauwe palingfonds-logo op de verpakkingen verschijnen.