Op de Oosterschelde sleepte vandaag de YE7 (C’est la Vie van de Oesterbaron) de eerste oesters van het seizoen. Schipper Danny Nelis overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend.


Klik hier voor de fotoreportage van Tannetje Meijers.

 

Vanaf heden worden de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “De oestersector staat voor een aantal grote veranderingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door minder oesterbroed en door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Om daarom innovatie en verduurzaming op grote schaal te stimuleren in de sector is areaal nodig. Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk op zoek naar nieuwe locaties voor nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien.”

 

Oestervisserij
De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 ondernemingen bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen creuses. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC-certificaat (Marine Stewardship Council) voor duurzame visserij. Platte oesters en creuses, geoogst door deze vissers, mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis, of in dit geval de oester, afkomstig is van een gecertificeerde bron.

 

Gilde van de Vergulde Oester
In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Oosterschelde ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werd dit jaar Alain Caron opgenomen in de broederschap.

 

Cees van Liere
De voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Kees van Beveren stond tijdens de bijeenkomst stil bij het afscheid van de oud-voorzitter Cees van Liere: “Hij heeft bijzonder veel betekend voor de oestersector. Het officiële afscheid vindt op een ander moment plaats, omdat Cees van Liere om gezondheidsredenen vandaag niet aanwezig kan zijn.”

 

Veiling
Het eerste mandje oesters werd tijdens een drukbezochte ondernemersbijeenkomst geveild. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het project ‘Vrouw in beeld’ van het Radboud MC in Nijmegen. De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Schot uit Tholen. Uiteindelijk werd een bedrag EUR 10.700,- opgehaald, een record resultaat (in 2016 EUR 6.850,-). Het was Pieter Louwerse van Auto Poppe, Audi- en VW- dealer van Zeeland, die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste felbegeerde mandje platte oesters van 2017.