Vrijdag 2 september werd onder de aanwezigheid van ondernemers uit de horeca en visserij, onderwijs, zorg, kunst, dorpsraden lokale en provinciale overheden en betrokkenen De Week van de Goereese Vis officieel geopend door wethouder Arend-Jan van der Vlugt. De aanwezigen vierden de start van een culinaire en culturele week en het seizoen van de Stellendamse garnaal door de vangst van viskotter GO58 symbolisch in ontvangst te nemen.

 

De campagne ‘iedereen aan de vis’ is nog voordat de week begonnen is geslaagd. Tijdens de opening vrijdag 2 september bleek uit de aanwezigen uit diverse sectoren, overheden en eiland brede belangstelling de betrokkenheid en samenwerking om gezamenlijk het product vis en de visserij culinair en cultureel op de kaart te zetten. Voorzitter Hans Juch van Vissersvereniging Zuidwest benadrukte in zijn toespraak dat het mooie product die de moderne Goereese vissersvloot aan wal brengt een themaweek als deze verdient. Goeree-Overflakkee is trots op de visserij. “Als er schepen uitvaren met op de kop GO (Goedereede), OD (Ouddorp) of SL (Stellendam) maakt me dat enorm trots. Die komen van hier, met ons eiland als thuishaven”, zegt wethouder Arend-Jan van der Vlugt met duidelijke trots in zijn toespraak.

 

Kunst onder je bord

De Week van de Goereese Vis werd officieel geopend door Wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Hij nam samen met voorzitter Hans Juch van Vissersvereniging Zuidwest en horecaondernemer Andreas Hameeteman van In d’ Groene Lanteern de speciaal voor deze week ontworpen placemats in ontvangst. Beeldend kunstenaar Mirian Zimmerman van Atelier Galathea maakte aan het begin van het schooljaar samen met alle basisschoolleerlingen van OBS Stellegors in Stellendam kunst voor onder je bord waarvan je zeker trek krijgt in vis op je bord. Van de mooiste vijf tekeningen gemaakt door Zuzia Russek, Sanne Stolk, Stijn de Vogel, Milan Breedveld en Sascha Tieleman zijn placemats gemaakt. De tekening van Zuzia Russek werd bekroond als allermooiste en zij werd samen met haar klas en de andere winnaars uitgenodigd bij restaurants De Zeemeeuw en getrakteerd op heerlijke kibbelingen gemaakt van kabeljauw. Alle winnaars kregen hun tekening in een mooie lijst mee naar huis. De placemats worden aangeboden aan de restaurants die deelnemen aan De Week van de Goereese Vis en een Goerees vismenu serveren. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan het goede doel De Klup Goeree-Overflakkee.

 

Stellendamse garnaal

Tijdens de opening van De Week van de Goereese Vis krijgt ook de Stellendamse garnaal speciale aandacht.

De genodigden verwelkomden Koos de Visser en zijn bemanning van de GO58 op de steiger waar hij zojuist aanvoer met verse ongepelde Stellendamse garnalen. De viskist inclusief vangst werd door wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Hans Juch naar de visafslag gedragen waar ze, zoals ze het lekkerst smaken, traditioneel met de hand gepeld werden. De dames Mina van Oudenaarden en Annie Vlietland werden uitvoerig aanschouwd en ondervraagd hoe ze dat toch doen. Een snelcursus pellen van de dames en visserman Koos leerden de aanwezigen ook genieten van eigen gepelde gornet.

 

Het seizoen van de gornet zoals de smaakvolle schaaldiertjes heten op het eiland is begonnen en duurt tot ongeveer tot het eind van het jaar. De Stellendamse garnaal is dankzij zijn intense smaak bekend en beroemd bij top koks in heel Nederland. Sinds 2015 is ons streekproduct toegevoegd aan de Ark van de Smaak waartoe 35 producten in Nederland horen en 2100 producten wereldwijd. De Ark van de Smaak verzamelt kleinschalige kwaliteitsproducten, die tot een bepaalde cultuur, historie of traditie behoren

 

De Week van de Goereese Vis

De Week van de Goereese Vis wil het mogelijk maken dat iedereen van de heerlijke lokale vis en Stellendamse garnalen kan proeven en genieten bij de horeca op Goeree-Overflakkee. Houd de website www.weekvandegoereesevis.nlen facebook.com/weekvandegoereesevis in de gaten voor het volledige culinaire en culturele programma.