Om jongeren een kijkje te geven in de wereld van de visserij is het lesboekje ‘De Noordzee, bron van voedsel, banen, plezier’ verschenen. Tieners tussen 10-14 jaar krijgen antwoorden op vragen als ‘Hoe gaat het met de vissen in de Noordzee? Hoe schoon is de Noordzee? Wie werken er allemaal op Zee? Welke vissen uit deze zee eten wij?’ En nog veel meer.


Het boekje dient als ondersteuning bij gastlessen op scholen. Zo verzorgt Willem Ment den Heijer, gastdocent en visserijkenner, gastlessen op scholen (Groep 8 van het Primair Onderwijs, onder-bouw Voortgezet Onderwijs, niveau Havo, VWO en Gymnasium en bovenbouw VMBO).


‘De kennis over en het respect voor de Noordzee laat te wensen over’, zo stelt Den Heijer vast na eerdere ervaringen voor de klas. ‘Dit is onder meer terug te zien in de matige belangstelling voor maritieme beroepen, de matige consumptie van Noordzeevis en zeker ook de enorme berg afval die bezoekers na een mooie zomerse dag achterlaten op het strand. Het is bedroevend gesteld met de band tussen de Noordzee en de bewoners van Nederland’. Ook ondernemers uit de vis-sector – dit komt veelal voort uit familiebanden met een van de klasgenoten – geven graag invul-ling aan gastlessen over de Noordzee en de visserij en gebruiken dit boekje ter ondersteuning.

 

Deze uitgave is eveneens geschikt om zelfstandig door de jongeren te worden gebruikt voor werkstukken, spreekbeurten of projectopdrachten.


Het lesboekje is opgesteld door het Nederlands Visbureau in samenwerking met vissersactiegroep EMK van waaruit Den Heijer zijn bijdragen heeft geleverd. Het lesboekje zal in het kader van het gastlesproject ‘Zeespiratie’ worden gebruikt (mede mogelijk gemaakt door SIOS). Bestellen van deze uitgave is ook mogelijk, via de webshop van het Nederlands Visbureau.