- Gegevens
- Geschreven door: de redactie


Hollandse garnalen zijn niet voor niks de ‘Vis van de Maand’ oktober. Ook in het najaar zijn de garnalen heerlijk en goed te verkrijgen. Ongeveer 200 Nederlandse garnalenvissers vertrekken wekelijks vanuit de havens om in de Noordzee en de Waddenzee garnalen te vangen. Échte 'garnalenhavens' zijn Harlingen, Den Oever, Lauwersoog en Stellendam. Van standaard werkdagen kun je op een schip niet spreken, want in de garnalenvangst blijft de natuur de baas: stromingen veranderen, de watertemperatuur verandert elk seizoen en garnalen zoeken daardoor steeds een andere plek in de zee op. Eenmaal gevangen, worden de garnalen aan boord gespoeld, gekookt en gekoeld. Elke Hollandse garnaal die van boord komt, is klaar om gepeld te worden. Wist je dat levende garnalen helemaal niet krom zijn? De garnalen worden aan boord gekookt. Tijdens het koken trekken de garnalen krom en verandert de kleur van het pantser in glanzend bruin.