Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Wist-je-datjes over mosselen

Sinds 24 juli 2013 zijn er eindelijk weer Zeeuwse mosselen van bodemcultuur. Ruim twee weken later dan gewoonlijk. Het lange koude voorjaar zou de groei van deze Zeeuwse Zilte Zaligheid negatief hebben beïnvloed. Om de kwaliteit te garanderen, besloten mosselkwekers en handelaars de diertjes wat meer tijd te gunnen. Het bevestigt dat de mossel een op en top natuurproduct is en dat de natuur zich niet laat dwingen. Inmiddels zorgen de zomerse temperaturen van de laatste dagen voor een prima kwaliteit.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.


Aankoop

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen. Hun namen zeggen iets over de grootte van de schelp, maar niets over de inhoud of de hoeveelheid mosselvlees. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk grotere mossels.


Bewaren

Mosselen kunnen – uiterlijk tot de op de verpakking vermelde houdbaarheidsdatum – in de aankoopverpakking in de koelkast bewaard worden.


Mosselen die open staan

Als mosselen net uit de verpakking komen, staan ze omwille van de beschermende omgeving van de verpakking vaak iets open. Spoel ze met koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Meestal volstaat dit om ze terug te sluiten. Mosselen, waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kan je best weggooien.


Mosselen koken

Gebruik een brede, lage pan met dunne bodem. Een goede mosselpan is voldoende groot om de schelpen toe te laten zich te openen. In een pan met dunne bodem zijn ze vlugger gaar. De zwarte mosselpan met ruim deksel is een klassieker omdat ze toelaten de mosselen op te schudden en een recipiënt bieden voor de lege schelpen.


Dichte mosselen

Mosselen, die na het koken dicht blijven, zijn meestal perfect eetbaar. Ze hebben enkel een sterkere sluitspier. Open dergelijke mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten ze prima vlees, maar af en toe is het een zogenaamde slikmossel, dat wil zeggen een mossel die zich heeft volgezogen met zand.


Mosselen bereiden

Tegenwoordig zijn de mosselen in de handel al zandvrij en ontdaan van hun baard. Even spoelen volstaat. Leg ze voor een basisbereiding in een brede pan op een bedje van ui, selderie en laurier. Strooi er wat peper op en voeg – voor de liefhebbers – een scheut witte wijn of bier toe. Na 10 minuten koken op een hoog vuur kunnen ze worden opgediend.


Mosselen eten

Mosselen kan je met een vork eten, maar met de handen mag ook. Echte kenners gebruiken de eerste lege schelp om de volgende kleinoden uit hun schelp te halen.


Witte en oranje mosselen

Er is geen kwaliteits- of smaakverschil tussen witte en oranje mosselen. Vaak wordt beweerd dat de vrouwtjes oranje zouden zijn en de mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen is het een gevolg van genetische verschillen, waardoor de ene wat meer pigment heeft dan de andere.


Mosselen over?

Overschot kan 's anderendaags worden verwerkt in verschillende gerechten zoals gebakken mosselen, een mosselsoepje of mosselsalade.


Mosselkookvocht

Mosselen geven tijdens het koken een heerlijk zilt en aromatisch vocht af. Ingevroren in een ijsblokjesvorm levert dit krachtige bouillonblokjes op, te gebruiken in visgerechten of als basis voor een lekkere saus.


Mosselen invriezen?

Verse mosselen kunnen niet in de schelp worden ingevroren. Ze moeten eerst gekookt en uitgehaald worden alvorens ze in te vriezen of maximaal drie dagen in de koelkast te bewaren.


Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Consumptie kan bij hen huidirritatie en misselijkheid veroorzaken. Dat komt door de hoeveelheid eiwit in mosselen. Vooral in het begin van het seizoen is dit erg hoog. Het percentage loopt evenwel iets terug in de maanden met een 'R'. Als de genoemde symptomen optreden, kan een glas melk vaak verlichting brengen.


Bodem- of hangcultuurmosselen

Onder meer in de Oosterschelde worden in netten zogenaamde hangcultuurmosselen gekweekt. Ze krijgen meer zonnelicht dan bodemmosselen, waardoor ze in een dunnere schelp sneller groeien.. Ze zijn daarom vaak eerder consumptierijp en de laatste jaren een gegeerde voorloper van klassieke Zeeuwse mosselen van bodemcultuur. Qua smaak is er geen verschil tussen beide.


Het fabeltje van de 'R' in de maand

Vroeger waren mosselen uitsluitend verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in hun naam. Dit had enkel te maken met een transportprobleem. Sinds er goed, gekoeld vervoer bestaat, zijn Zeeuwse mosselen nu in de handel beschikbaar van juli tot april. Van midden april tot juli is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te blijven voldoen, worden dan mosselen ingevoerd uit Ierland en Denemarken.


Tot slot nog dit: De kwekers en handelaars hadden beslist gelijk! De mosselen smaken in 2013 weer overheerlijk