Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Philippine verkiest mosselwijn en opent het mosselseizoen

Het Zeeuws-Vlaamse Philippine verkoos op 3 juli de mosselwijn voor het seizoen 2013-2014. Voorzitter Frank Wiskerke van de Stichting Mosselfeesten Philippine is dik tevreden over de kwaliteit van de hangcultuurmosselen van dit jaar. Wiskerke: “De kwaliteit van de bodemcultuurmossel is dit jaar nog te laag om door ons te worden geserveerd. Dat komt door het koude weer, waardoor de mosselen te weinig voedsel kunnen opnemen. In Philippine starten de restaurants vandaar met hangcultuurmosselen, die inmiddels een vleesgewicht hebben van 28%. Mosselhandel Piet Bout uit Bruinisse heeft enkele lijnen speciaal voor Philippine in productie, daarom kunnen wij het mosselseizoen met de verkoop van de hoogste kwaliteit hangmosselen in onze restaurants beginnen.”

Klik hier voor een foto-impressie van Tannetje Meijers.

 

Wijnproeverij

 

De bellenman van Philippine (Marco van Avermaete) riep iedereen op om naar Etiënne Van Steenberghe te luisteren. Deze Vlaamse wijnkenner begeleidt dit jaar voor de vijftiende keer de verkiezing. “Mosselen en Elzasser wijnen is een mooie combinatie”, aldus Van Steenerghe. “40% van de wijnen uit de Elzas gaat naar België en Nederland. De fruitigheid en kruidigheid van de wijnen gaat heel goed samen met de sappige mosselen. 2012 is door het koude voorjaar en de koele zomer voor de Elzas-wijnen een moeilijk jaar. De oogst begon pas op 10 september. Dit alles zorgt voor lichte witte wijnen, briljant van kleur met groen en geelgoud op de randen. De geur zit vaak verstopt en is moeilijk. De smaak is heel fris en dat legt het accent op gastronomische wijnen.” Hierdoor is het moeilijk om te voorspellen welke wijn wordt verkozen, dit jaar gaat het om de finesse in de wijnen. De verkiezing is een blindproeverij door ongeveer 80 genodigden van eenentwintig ingezonden wijnen. Hieruit kwam een eerste selectie van vier wijnen. Deze werden in een tweede traject geproefd met mosselen. Uiteindelijk bleek de Cuvée Prestige Vin D’Alsace Pinot Blanc 2012 van Cave Vinicole Hunawihr het beste bij de mosselen te passen en die kreeg daarmee de titel Mosselwijn van het seizoen 2013-2014.

 

Mosselfeesten

 

Mosselhoofdstad Philippine is na deze opening niet uitgefeest want op 24 en 25 augustus vinden daar de traditionele mosselfeesten plaats. Dan zijn er allerlei activiteiten plaats, zoals het internationaal kampioenschap mosselen opensteken, auto-, fiets-, en wandeltochten, optredens van bands en muziekverenigingen, een grote rommelmarkt, een kermis en veel meer. Dat is een ideale plaats voor de liefhebber van mosselen, want die worden die dagen tegen kostprijs verkocht.. Klik hier voor meer informatie over de mosselfeesten.

 

 

Vrouwenwielerkoers

 

Geert Stevens is journalist van het Vlaamse dagblad ‘Het Nieuwsblad’. Hij kondigde de meerdaagse Benedictus-koers aan, dat is een grensoverschrijdende tweedaagse wielerkoers voor vrouwen. De aanvraag is bij de UCI gedaan voor het level 2.2, dus dat is het hoogste level dat een vrouwenkoers kan hebben. De start is op 12 juli 2014 in Sint-Laureins. Op 13 juli is dan in Philippine de tijdrit. “Dat wordt een koers om van te smullen”, aldus Stevens. Op termijn zal dit een meerdaagse koers worden, waarbij de toeschouwers zowel toeristisch als culinair aan hun trekken kunnen komen.