Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Hoe fileer je een dorade... of een andere vis?

Wanneer je verse vis koopt, heb je een aantal opties: filets, moten of een vis in z'n geheel. Dat laatste heeft een aantal interessante voordelen:

  • een hele vis is in verhouding goedkoper dan losse filets of moten;
  • een hele vis liegt niet: de ogen, het vel en de kieuwen vertellen je of deze echt vers is;
  • je kunt de vis op de huid bakken, wat extra smaak geeft;
  • na het fileren, kun je de restjes gebruiken om soep van te trekken;
  • een hele vis leent zich uitstekend voor bereiding in de oven, grill of barbecue.

 

 

Bij het fileren wordt er grofweg onderscheid gemaakt tussen rondvis en platvis. Rondvis is vis die op de dwarsdoorsnede gezien min of meer rond of elliptisch van vorm is.


Dorade is een zoutwater rondvis en bij het fileren van rondvissen heb je iets meer visvlees op de huid wat makkelijk werkt dan platvis. Van een rondvis kun je twee filets snijden.
Een hele vis fileren lijkt veel werk, maar ook voor dit karwei geldt: oefening baart kunst. Zeker als je de juiste tools in huis hebt, is fileren helemaal niet moeilijk. Kies voor een goed scherp (fileer)mes, het liefst een die aan twee kanten snijdt.


In deze filmpjes zie je hoe je vissen kunt fileren.