DrankDrank
BoekenBoeken
KokenKoken

Wij eten toch heerlijke kreeft op 26 maart

Vandaag zou het seizoen van de Oosterscheldekreeft worden geopend met een elitair feestje voor de Zeeuwen. De Kring van de Zeeuwse kreeft, waar dertien restaurants bij zijn aangesloten, zou vanaf vandaag een driegangenmenu aanbieden voor EUR 64,50 in de aangesloten restaurants. Maar door de corona-pandemie zijn deze restaurants nu gesloten en gaat het feestje niet door. Toch eten wij vandaag heerlijke kreeft, wij bestelden die bij Schmidt Zeevis (schmidtzeevis.nl). We kozen voor de klassieker gekookte (koude) kreeft met mayonaise. Klik hier voor de kreeften van Schmidt Zeevis. Vandaag besteld, wordt die overmorgen thuis bezorgd.

 

 

Ook een strop voor de kreeftenvissers, want een groot aanbod en weinig vraag, zal ervoor zorgen dat de prijs van de Oosterscheldekreeft zal dalen tot de prijs van de Canadese kreeft, of het zusje van de Oosterscheldekreeft: de Noordzeekreeft. Jarenlang is door het beperken van het aantal vissers de prijs kunstmatig hoog te houden.

 

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft roept dat de Oosterscheldekreeft een ander DNA heeft dan de andere kreeften. Ja, mijn DNA wijkt ook af van een Canadees. Een marien bioloog zegt: “Wat er van het verhaal waar is, is dat na de strenge winter van 1963, toen alle kreeften zo goed als dood waren, er een geïsoleerde populatie kreeften in de Oosterschelde ontstond. Ongetwijfeld heeft deze populatie een iets afwijkend DNA, maar dat leidt beslist niet tot smaakverschil. Veel belangrijker voor een goede smaak is de waterkwaliteit. Ik heb nog nooit verschil in kreeften geproefd en ik heb toch wel geregeld kreeft gegeten.”

 

Journalist Gerard ten Voorde van het Reformatorisch Dagblad verneemt uit de mond van Luit Ezinga, de voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft: “Smaakverschillen tussen Nederlandse en Canadese kreeft zijn er nauwelijks. Versheid heeft wel invloed. De Oosterscheldekreeft belandt bij ons rechtstreeks uit het water op het bord. Verser kan niet. Een culinair product om trots op te zijn.” Hij spreekt hier over de Nederlandse kreeft en hij bedoelt daarmee de Oosterscheldekreeft èn de Noordzeekreeft.

 

De meeste Canadese kreeften komen bij de goede restaurants uit een homarium. Evenals de Noordzeekreeft, waarbij het smaakverschil zelfs door getrainde proevers nauwelijks waarneembaar is. Koks hebben ook hun twijfels bij het smaakverschil. Op het koksforum staat: “Ik heb ze ‘sec’ geproefd, koud vond ik het verschil niet echt merkbaar. Vroeger kreeg je alleen maar Nederlandse kreeft, maar toen dat in 1963 fout ging kreeg je automatisch een Canadees.”