Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Leugens en emoties hebben gewonnen

De spanningen over de toekomst van de pulsvisserij liepen deze week hoog op. Vooruitzichten voor de visserijsector zagen er slecht uit. Boven berichten op televisie, radio en social media hing een donkere wolk. Afgelopen woensdag werd de innovatieve pulstechniek de nek omgedraaid in Straatsburg door de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Zij lieten zich misleiden door leugenachtige en emotionele campagnes van de Franse milieuorganisatie Bloom.


Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven, vindt de Nederlandse visserijsector, die hiermee tien jaar terug in de tijd wordt geworpen. Niet alleen vanwege hoge investeringen om deze techniek te innoveren en verduurzamen. Ook vanwege het feit dat een techniek die maatschappelijk meer voordelen oplevert van de baan is geschoven. Pulsvisserij vermindert meer dan de helft van de vereiste brandstof (en dus CO2-uitstoot), heeft veel minder ongewenste bijvangst en er vindt minder bodemberoering plaats.


Om af te bouwen mag de helft van de Nederlandse pulsvissers blijven vissen met deze techniek tot 2021. De andere 42 schepen verliezen dit jaar nog hun pulsvergunning. Na 2021 mogen nog zes pulsvissers op basis van onderzoek door blijven pulsen.


De overgangsperiode is slechts een doekje tegen het bloeden. De financiƫle schade in de hele sector kan oplopen tot 200 miljoen euro.