Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Opening van de Week van de Goereese Vis

Vrijdag 1 september was de opening van De Week van de Goereese Vis. Centraal stond het boegbeeld van deze week en de regio: de Stellendamse garnaal. De aanwezigen vierden de start van het seizoen van dit kleine schaaldiertje door de vangst van de viskotter GO29 van visser IJsbrand direct te pellen, te proeven en te testen.

Klik hier voor de fotoreportage van Tannetje Meijers.

 

De Week van de Goereese Vis werd officieel geopend door de kinderen van Openbare Basisschool Buten de Poorte uit Goederede. Zij beelden in een dans de garnalenvangst uit. Daarna nam wethouder Arend-Jan van der Vlugt de eerste viskist met garnalen in ontvangst van enkele jongens uit het dansgezelschap.

 

De dames Mina van Oudenaarden en Annie Vlietland werden uitvoerig aanschouwd en ondervraagd over hoe ze toch garnalen pellen. Door een snelcursus pellen van de dames leerden de aanwezigen ook genieten van eigen gepelde 'gornet'. Maar het belangrijkste is volgens de pelsters: “Niej maauwe, mar pelle!”

 

De Week van de Goereese Vis wil het mogelijk maken dat iedereen van de heerlijke lokale vis en Stellendamse garnalen kan proeven en genieten bij de 25 deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee, die een Goerees vismenu met Stellendamse garnalen serveren.

 

Wethouder Van der Vlugt: “Het is vis voor en vis na in Stellendam en de vis vormt het gesprek op het eiland. De vloot is wat gekrompen, maar op de veiling neemt het aanbod toe. Stellendam is een bevoorrechte plaats, want alles voor de visvangst is hier aanwezig., de vloot, de veiling en het innovatiecentrum. Op dit moment richt  men de aandacht op hospitality. Er zijn volop kansen, zoals het meevaren op een kotter.”

 

Hans Juch, voorzitter van de visserijvereniging, sprak met trots over de 60 ondernemers die met het oog op duurzaamheid voor een recordomzet van 100 miljoen op garnalen op de veilingen zorgden. Hij vertelde: “Dit jaar gaat de aandacht naar kwaliteit van de vis en de garnalen. De meest moderne vangstmethodes worden gebruikt, daardoor kunnen we tegenwoordig met een snelheid van 3 mijl per uur vissen, in plaats van met 6 mijl per uur. Als je langzaam vaart, dan gebruik je minder brandstof en de vissen en garnalen beschadigen minder. De vangst wordt daarna zo snel mogelijk gestript, bij vissen de ingewanden eruit gehaald en op soort en grootte gesorteerd. Beneden in het visruim wordt er nauwkeurig gewogen en geijst, tegenwoordig vaak met vloeibaar ijs, de temperatuur moet zo snel mogelijk omlaag om de versheid van de vis te verlengen. De vissers zitten tenslotte een hele week op zee. Eenmaal bij de visafslag wordt de vis zo snel mogelijk gelost, gecontroleerd, gesorteerd en weer zorgvuldig in kisten gedaan, om uiteindelijk via de handel richting de afnemers en consumenten te verdwijnen.”

 

Juch vervolgt: “Verse vis herken ja aan mooie rode kieuwen, heldere ogen en de vis geurt niet. Het is de bedoeling van de visser, dat de vis super vers op het bord komt met een optimale smaak. Kwaliteit wordt meer en meer belangrijk en die is uiteraard bepalend voor de visprijs. Aan boord is de vissnelheid enorm verlaagd, in de visafslagen zijn verwerkingprocessen verkort, waardoor de koelketen minder lang is onderbroken en de handel heeft moderne koel- en vrieshuizen, kortom er wordt van alles aan gedaan om de verse vis ook vers te houden.”

 

Hierna verhoogde Arie Kuijt uit Katwijk de sfeer en een demonstratie visfileren. Zie de video voor een demonstratie van Arie.

 

 

Meer informatie over en het programma van De Week van de Goereese Vis vindt men op www.weekvandegoereesevis.nl/