BoekenBoeken
DrankDrank
KokenKoken

Schmidt Zeevis krijgt certificaat voor de verkoop van Zeker Zeeuws mossel

Het nieuwe Zeker Zeeuws mosselseizoen is woensdag 28 juni van start gegaan. Om klanten en consumenten de garantie te geven dat het product echt uit Zeeland komt, zijn er groothandelsbedrijven gecertificeerd voor de verkoop van Zeker Zeeuws producten. Marcel van Breda van Schmidt Zeevis kreeg donderdag 29 juni uit handen van Sabine Verburg van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct het certificaat.


Dit certificaat is voor de verkoop van alle Zeker Zeeuws Streekproducten. Schmidt Zeevis verkoopt inmiddels gecertificeerde mosselen, oesters en kreeft. Het keurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct garandeert de regionale herkomst en de duurzame productie van de mosselen. Steeds meer kwekers, vissers, verwerkers en handelsbedrijven sluiten zich aan bij het streekkeurmerk uit Zeeland. Per 1 juni zijn er in totaal al 120 certificaten uitgereikt.

 

De Zeker Zeeuws mosselen groeien vlakbij de grens met de Noordzee, aan het begin van de Oosterschelde, voor het eiland Neeltje Jans. Deze mosselen worden gevoed met water uit de Oosterschelde; het schoonste en lekkerste zilte water van Nederland, waar de mossel zijn unieke smaak door krijgt. Daarom worden ze gerekend tot de Grand Cru onder de mosselen.

 

Vanaf 1 juli zullen alle Zeker Zeeuws gecertificeerde producenten gaan samenwerken in de Ondernemers coöperatie Zeker Zeeuws (OZZ). Die gaat de gecertificeerde streekproducten regionaal, nationaal en internationaal promoten bij de handel en consument. Omdat de mosselen ook in Frankrijk en België erg populair zijn, is het beeldmerk ook in het Frans beschikbaar.

 

Sommige handelaren bieden mosselen als Zeeuwse aan, hoewel ze geïmporteerd zijn uit Duitsland, Denemarken of bijvoorbeeld Ierland. Het gaat dan duidelijk niet om een echt streekproduct. Niet alleen zijn mosselen uit het buitenland moeilijker traceerbaar en zorgt import voor meer CO2-uitstoot, ook kan door het importeren van organismen die meeliften met de mosselen schade toegebracht worden aan het lokale ecosysteem in de Oosterschelde.

 

Het mosselseizoen werd op woensdag 28 juni geopend. Als huisleverancier overhandigde Schmidt Zeevis op 28 juni de eerste baal aan visrestaurant Kaat Mossel, waarna alle aanwezigen de nieuwe mosseloogst hebben kunnen proeven. Bij Kaat Mossel in Rotterdam was de eerste baal bodemcultuurmosselen met dit streekproduct-keurmerk feestelijk overhandigd. Aansluitend volgde een proeverij waar Lee Towers verscheen en de eerste mossel proefde. De overhandiging van het certificaat aan Marcel van Breda van Schmidt Zeevis had ook plaats bij Kaat Mossel, op donderdag 29 juni.

 

Het is voor de tweede keer dat de Stichting Zeker Zeeuws® Streekproduct samen met erkende mosselleveranciers Koninklijke Schmidt Zeevis en Adri & Zoon een traditionele opening van het mosselseizoen organiseerden, vergelijkbaar met het eerste haringvaatje en de eerste Oosterscheldekreeft.