Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Maatregelen mosselen en oesters Oosterschelde opgeheven

De beperkende maatregelen die vorige maand zijn genomen voor mosselen en oesters uit productiegebieden in de Oosterschelde zijn opgeheven. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten naar aanleiding van resultaten van recente metingen. Dat betekent dat mosselen en oesters uit het oostelijke deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde weer in de handel mogen worden gebracht.

 

Monitoring

In juni van dit jaar nam de NVWA het besluit dat mosselen en oesters uit twee productiegebieden in de Oosterschelde wegens het voorkomen van de giftige stof tetrodotoxine (TTX) niet in de handel mochten worden gebracht. Het ging om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid. De metingen die de NVWA vorige week in deze gebieden heeft uitgevoerd geven aanleiding voor het heropenen van de eerder gesloten gebieden. 

De NVWA blijft wekelijks de Nederlandse visgebieden voor schelpdieren extra op TTX monitoren. De resultaten van deze metingen worden gepubliceerd op de site van de NVWA.

De NVWA monitort overigens sinds jaar en dag de Nederlandse viswateren op het voorkomen van toxinevormende algen, virussen en bacteriën, De extra monitoring op TTX in mosselen en oesters dateert van dit voorjaar.