Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Eerste Zeeuwse hangmosselen van het seizoen geoogst

Op woensdag 1 juni werd het hangcultuur-mosselseizoen geopend bij de hangcultuurpercelen langs de Grevelingendam in Bruinisse. Martin Bout memoreerde dat het de eerste officiële opening van een hangmosselseizoen is. In het verleden deed iedere mosselkweker zelf iets, maar dit jaar vierden zij gezamenlijk de opening. Bout: “De kweek- en oogsttechnieken zijn de laatste jaren veel verbeterd. Wanneer de mosselen goed zijn is nog moeilijk te voorspellen. Dat is afhankelijk van het weer. De hangmosselen van dit jaar hebben nu al een visgewicht tussen de 28 en 32%. Dat is een heel mooie score. De hangmosselen groeien aan long lines van 200 meter en het mosselzaad zet zich af aan de touwen. Daar gaat ter bescherming van het zaad een katoenen sok om een en na ongeveer anderhalf jaar zijn de mosselen geschikt voor consumptie.”

 

Klik hier voor de fotoreportage van Tannetje Meijers.

 

“Hangmosselen zijn eerder consumptiegeschikt dan bodemmosselen, omdat het voedselaanbod voor de mosselen groter is. De lijnen hangen in het bovenste deel van het water, waar door de stroming veel voedsel voor de mosselen langskomt. Bovendien zijn ze vrij van zand en hebben een heerlijke, delicate smaak door de optimale doorstroming van het zuivere Zeeuwse water, met zijn vele mineralen en sporenelementen. Dit jaar is de BRU35 beschikbaar, die nieuwe boot is speciaal gebouwd voor de hangcultuur. De sortering gebeurt al op de boot in de maten klein, middel en groot.”

 

Alain Caron

 

Na Martin Bout kwam Alain Caron (bekend van het tv-programma Binnenstebuiten) aan het woord. Hij oreerde: “Mosselkwekers vind ik geen mooi woord, want mosselkwekers zijn eigenlijk zeeboeren, dat vind ik veel mooier klinken. Mosselen zijn hele mooie dieren en net als oesters, alikruiken en slakken nemen ze hun eigen huisje mee, net als Nederlanders met hun caravan op vakantie in Frankrijk. Mosselen vind ik zo’n mooi product, omdat het geen kaviaar of truffel is. Mosselen zijn een convenience product. Je gaat ze met de hele familie eten en aan tafel praten. De gewone mensen eten ook mosselen, omdat ze goedkoop zijn. De beroemde Franse chef-kok Paul Bocuse heeft altijd mosselen op zijn kaart staan als een roomsoep met mosselen en saffraan. In Thailand at ik gewokte mosselen, gemaakt met een neutrale olie en ansjovispasta, dat was heerlijk. Ikzelf laat de mosselen zoals ze zijn en in Bretagne hebben ze een speciale bereiding van mosselen met gehakt en worst. De zeeboeren zijn voor ons heel belangrijk, want de boeren zijn gepassioneerd, zij houden van hun vak. Zij geven hun producten en wij moeten die respecteren door hun product nog mooier te maken.”

 

Proeverij

 

Zeeuwse mosselkwekers haalden daarna de eerste lichting hangmosselen boven water. Na deze eerste oogst werden mosselen geproefd door de aanwezigen in restaurant Grevelingen. De geproefde mosselen werden geleverd door Viskwekerij Neeltje Jansuit Vrouwenpolder. De familie Schot van Viskwekerij Neeltje Jans , een familiebedrijf met grote traditie ,  kweekt hangcultuurmosselen in de voormalige bouwdokken van Neeltje Jans. Er vindt geen bodem beroering plaats en de mosselen zijn van zaad tot consumptie dus echt 100% Zeeuws. De mosselen dragen het MSC keurmerk. Daarbij dronken we de wijnen van Wijnhoeve de Kleine Schorre uit Dreischor. De Schouwen-D®uiveland Blanc, gemaakt van de Pinot Blanc-druif is een ideale mosselwijn.

 

Logo 100% Zeeuws


Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn te herkennen aan een speciaal logo dat een 100% Zeeuwse afkomst garandeert. De vereniging “Zeeuwse Hangcultuurkwekers” ziet toe op het gebruik van dit eigen keurmerk en de naleving van de regels.

 

Keurmerk

 

Alle leden van de vereniging worden nog voor de Zeeuwse Hangcultuurmosselen door de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct gecertificeerd. Het Zeeuwse keurmerk ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct ’ staat voor  100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren)  van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO).  Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.