Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Start haringseizoen 10 juni niet haalbaar

Gistermiddag werd bekend dat de start van het haringseizoen moet worden uitgesteld naar donderdag 18 juni. De haringgroothandel heeft hiertoe besloten nadat de aanvoerders in Scandinavië de eerste aanvoer haring nog niet van de juiste kwaliteit beoordeelden om tot Hollandse Nieuwe te verwerken. Met een paar dagen zon in het vooruitzicht zal de productie volgende week kunnen starten.

 

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, welke traditioneel als startschot van het seizoen wordt georganiseerd, zal niet op 9 juni plaatsvinden, maar op woensdag 17 juni a.s. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006 en recent in 2013. 

 

Het matige weer dit voorjaar is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht ontwikkelt de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet. Slechts enkele dagen zon is voldoende voor de haring om zich tot een geschikte haring te ontwikkelen voor verwerking tot Hollandse Nieuwe.

 

Het uitstel van het haringseizoen heeft gevolgen voor reeds geplande evenementen. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 13 juni.  Er wordt wel ‘haring’ verkocht, maar deze betreft nog de vangst 2014. De haringgroothandelsvereniging betreurt deze consequenties van haar besluitvorming, maar het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De waardering van de consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen krijgt aangeboden, is immers bepalend voor het hele seizoen.