Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Vis van de maand februari: koolvis

Koolvis is familie van de kabeljauw. Er zijn twee soorten koolvis: witte koolvis (Pollachius pollachius) en zwarte koolvis (Pollachius virens). Witte koolvis is een grote vis met een bruingroene rug, geelgroene flanken en een witte buik. Zwarte koolvis heeft een donkergroene rug en een dof zilverkleurige buik.

Het vlees van de witte koolvis is losser dan die van de zwarte. Ook de smaak is verschillend. Witte koolvis heeft als bijnaam 'mooie meid'. Alaska pollack is de benaming voor de zwarte koolvis die ter hoogte van Alaska in de Noord-Pacific wordt gevangen.

Vangst

Koolvis wordt vooral gevangen in het Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (Noordzee, Noorwegen tot IJsland, de wateren rondom Groot-Brittannië en de kusten van Frankrijk tot zuid Spanje). Witte koolvis zwemt tot 200 meter onder het wateroppervlak of op de bodem. Hij voelt zich ook thuis bij rotsachtige ondergronden. De zwarte koolvis komt vooral voor langs de kust.

 

Vis van de maand

Koolvis is het gehele jaar goed verkrijgbaar, maar staat in de maand februari extra in de schijnwerper.

Koolvis wordt vaak gebruikt voor diepvries- en gepaneerde producten, zoals bijvoorbeeld vissticks. Het is een eenvoudige, gezonde vissoort, die graatloos kan geserveerd worden, wat door kinderen zeer gewaardeerd wordt.

Maar behalve bakken met een krokant laagje kun je koolvis ook op andere manieren bereiden. Op deze pagina vind je een aantal receptsuggesties. Door de vaste structuur kan koolvis in elke bereiding kabeljauw vervangen. 

 

Koolvis weetjes 

  • Koolviskuit en surimi
    Wist je dat koolviskuit een delicatesse is in Japan? Daar wordt het gezouten voor consumptie. Van koolvis wordt ook surimi gemaakt, ook wel bekend als imitatiekrab. 


  • Seelachs
    In Duitsland wordt zwarte koolvis verwerkt tot 'Seelachs' (zeezalm). Dat is een gekleurde gerookte koolvis; een belangrijke consumptievis op de Duitse markt.