Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Heilbot: vis van de maand maart

Heilbot is de vis van de maand maart die zijn seizoen heeft van februari tot en met november. De reus onder de platvissen is de heilbot. Een gigantische vis die wel 2,5 meter lang en 300 kilo zwaar kan worden. Zo groot komen ze echter zelden voor, gewoonlijk wegen ze tussen de 3 en 15 kilo. Heilbot is een diepzeevis, die vooral voorkomt op de bodem van de noordelijke koude wateren rondom Scandinavië, Japan en Alaska. In de vangstgebieden van Nederlandse vissers komt de heilbot niet veel voor. Maar regelmatig worden grote exemplaren, gevangen door Scandinavische vissers, op de Nederlandse afslagen aangeboden.

 

Groot maar zacht

Zijn omvang doet het niet vermoeden, maar de heilbot is een vis met zacht en fijn vlees en een stevige structuur. Heilbot is een matig vette vissoort en rijk aan omega-3 visolie. Vroeger werd heilbot zelfs gebruikt voor de productie van levertraan. De vis wordt, omdat hij zo groot van formaat is, meestal in moten of filets verkocht.

 

Uiterlijk

Heilbot heeft een langgerekt, elegant, ruitvormig, groenbruin lichaam met een lange staart. En een puntige kop met de ogen aan de rechterkant en een parelwitte onderkant. Heilbot wordt, net als veel andere platvissen, geboren met één oog aan iedere kant, maar na 6 maanden verhuist één oog naar de andere kant, waardoor de vis er meer gaat uitzien als een bot.

 

Koken met heilbot

Heibot is een zeer smaakvolle vis met stevig vlees. Heilbot kan goed worden gestoofd, gegrild, gebakken en gerookt.

 

Seizoen

Heilbot kan het beste gegeten worden van februari tot en met november. Van december t/m januari heeft heilbot zijn paaiperiode en kan dan beter met rust worden gelaten.