Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Oesters zwemmen goed in Muscadet

 

Muscadet, de wijn uit het westelijke Loire gebied, is aan een nieuwe opmars in Nederland bezig. Opinieleiders en vakhandel tonen veel belangstelling voor de wijn die zo goed bij schaal- en schelpdieren past. Recentelijk werd tijdens Proefschrifts Fine Food Professional menig sommelier verrast door een oester met Muscadet te besprenkelen en puur te nuttigen. In het gebied zijn begin 2011 drie premier crus officieel erkend en daarmee is een nieuw elan van kwalitatieve wijnbouw ingezet.

 

Sinds twee jaar staat Muscadet in Nederland weer volop en positief in het nieuws. Tijdens de masterclass op de Fine food Professional werden 7 Muscadets en 4 verschillende oesters gepresenteerd. Met het ‘dopen’ van de oester met Muscadet werd de wijn door de 15 aanwezige sommeliers unaniemals dé wijn bij schaal- en schelpdieren bestempeld. Hiermee wordt zijn gastronomische eigenschappen bevestigd en definitief afgerekend met het oude imago. De recente benoeming van de premiers crus is de kroon op het werk van de topproducenten in de regio. ‘Clisson’, ‘Le Pallet’ en ‘Gorges’ zullen steeds vaker op de wijnkaart verschijnen met vermelding  ‘Cru Communal’ Muscadet.

 

Muscadet is met de melon de bourgogne de grootste monocepage wijngaard van Frankrijk. De appellation heeft in 2011 en 2012 een afzet van 460.000 hl, 11% meer dan in de twee jaren daarvoor. De nieuwe generatie wijnproducenten stemt de wijnen duidelijk af op de smaak van de huidige consument. De vermelding “Cru Communal” is gebaseerd op zeer nauwkeurige analyses op het gebied van terroir, zintuiglijke invloeden en vinificatie. Daarnaast moet de wijn aan strenge eisen voldoen met betrekking tot rendement, rijping van de druiven en rijping van de wijn op de lie (droesem). Muscadet heeft nooit meer dan 12% alcohol en is daarmee de enige wijn in Frankrijk waaraan een wettelijk maximum alcoholpercentage is gesteld. De Crus Communaux behoren tot de appellation Muscadet Sèvre et Maine, de grootste van de 4 appellaties die het gebied kent (AOC Muscadet, AOC Muscadet Sèvre et Maine (sinds 1936), AOC Muscadet Coteaux de la Loire, Muscadet Côtes de Grandlieu).