Deze week is het op veel plaatsen alweer de laatste week van de kersenoogst. Dit jaar was de oogst moeizaam vanwege het koude en natte weer. Bijen vlogen bijna niet om optimaal te kunnen bestuiven. De bloesem bleef lang bloeien. Daarna de storm die bij veel telers schade aan de planten of overkappingen heeft gebracht. Toch hingen de bomen vol met kersen. Helaas was de kwaliteit door de kou dit jaar iets minder. Zon maakt suikers aan en suikers geeft kersen smaak.[NvdE1] Dit heeft de groep ouderen niet weerhouden om toch het 60 jarig jubileum vol te maken.

 

Ieder jaar worden de kersen weer geplukt en dat is ieder jaar weer een groot feest. Gezelligheid in de boomgaard, daar weten deze groep ouderen alles van. Al meer dan 60 jaar, van kinds af aan, plukt er een groep mannen en vrouwen ieder jaar weer actief mee in de oogst.

 

Bij Streeckerij de Betuwe, Aart Blom zijn deze oudere plukkers van harte welkom, want ondanks hun bejaarde leeftijd weten ze nog flink wat kilo’s van de boom te halen. Vroeger was het heel anders dan nu”, weten de oudere plukkers te melden. ”Alleen de kers is hetzelfde gebleven”.

 

“Al is dat ook niet helemaal waar”, vindt Streeckerij Betuwe. “Je ziet in de loop der jaren er andere rassen bij komen en andere weer afvallen. De mannen en vrouwen met respectabele leeftijden doen het nog steeds met veel plezier, het is onze vakantie. En het levert een mooi extra zakcentje op. Deze besteden we dan weer aan onze vrouwen aldus een van de aanwezigen”.

 

In de boomgaard werken kennen veel jongeren niet meer. Een van de plukkers kan echter trots vertellen dat hij dit en vorig jaar samen met zijn kleinzoon heeft geplukt. “Vroeger waren het hoogstambomen en moest je met hoge ladders de boom in”, zegt (Naam desbetreffende persoon) Tegenwoordig zijn het laagstambomen en alleen het bovenste deel moet nog met de trap geplukt worden.

 

Bij Blom [NvdE2] plukken er ieder jaar een 40-tal plukkers. Een merendeel hiervan heeft een Poolse of Roemeense afkomst. Aart Blom: “Deze groep ouderen is uniek en wij zijn trots op ze en hopen dat ze ieder jaar weer terug willen komen”. Dit jaar plukken ze allemaal ruim 60 jaar en dat mag best gevierd worden en mogen deze mensen in het zonnetje gezet worden[NvdE3] . En dat zal Aart Blom zeker doen, al is het maar met een welverdiend broodje haring en een borrel.