Er is de laatste tijd veel te doen over veganisme: van Netflixdocu’s tot aan de recent gelanceerde ‘Schijf for Life’. Steeds meer mensen laten zuivel, vlees en vis links liggen en kiezen voor een plantaardig alternatief. Goed voor klimaat, dierenwelzijn en gezondheid. Dat je er ook tijdens het sporten beter van gaat presteren, is echter een fabeltje.

 

Een veganistisch dieet bevat minder energie dan een dieet waarin ook dierlijke voedselbronnen terugkomen. Tegelijk bevat het meer vezels, die voor een vol gevoel zorgen. Voor mensen die een kilootje willen afvallen is dit gunstig: je krijgt immers minder calorieën binnen voordat je verzadigd bent.

 

Veganistisch eten heeft daarentegen geen effect op je prestaties op het sportveld, de atletiekbaan, racefiets of in de sportschool. Hoezeer documentaires als “The Game Changers” ons ook willen doen geloven dat een plantaardig dieet heeft bijgedragen aan de prestaties van topsporters, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je er op sportief gebied niet beter van wordt. Overigens zul je er ook niet slechter van worden.

 

Wél is het zo dat diëten die bepaalde voedselbronnen vermijden, tot tekorten van stoffen in ons lichaam kunnen leiden. In een enkel geval – zoals vitamine B12 bij veganisten – is het noodzakelijk om een supplement te gebruiken. Waar mogelijk is het echter het beste om alle stoffen via de ‘normale’ voeding binnen te krijgen: of je nu een alleseter of veganist bent, een gevarieerd voedingspatroon met verschillende voedselbronnen is het belangrijkst.