Onlangs kwam het wetenschappelijk comité van Nutri-Score met langverwachte aanpassingen op de rekenmethodiek die achter het voedselkeuzelogo zit. Het in Frankrijk ontwikkelde logo moet consumenten gaan helpen om makkelijker te zien wat een gezondere keuze is, maar is nog niet geaccepteerd door de Nederlandse en Europese overheden. Met de aanpassingen komt de Nutri-Score meer in lijn met de Nederlandse Schijf van Vijf. De verwachting is dat deze aanpassingen de acceptatie van de Nutri-Score op nationaal en Europees niveau moet vergemakkelijken.

 

Voor de Nederlandse overheid is het een vereiste dat de Nutri-Score in lijn is met de voedingsrichtlijnen van de Schijf van Vijf. Eerder zal de invoering van de score niet plaatsvinden. De Nutri-Score moet consumenten helpen makkelijker een gezondere voedselkeuze te maken.

 

Nog geen landelijke invoering, toch wordt het logo al wel gebruikt

Door het uitblijven van een definitieve beslissing rond de Nutri-Score zijn sommige commerciële partijen al gestart met een geleidelijke invoering van het logo. Zo gebruiken Albert Heijn, Jumbo en Plus inmiddels al de Nutri-Score. Ook steeds meer A-merken zetten het logo op hun product. Voedingsexperts waarschuwen echter dat het gebruik van een logo dat nog niet landelijk is ingevoerd, onduidelijkheid creëert bij consumenten over wat gezonde voeding is.

 

De argumenten voor het vroegtijdig gebruik van het logo zijn vanuit het gezondheidsperspectief begrijpelijk. Maar de verwarring die hierdoor bij consumenten ontstaat, zorgt voor een ongewenst effect en ondermijnt het vertrouwen in het Nutri-Score-logo. Dat dwingt de overheid om tempo te maken met de landelijke invoering van het voedselkeuzelogo.

 

Gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartklachten zijn groot en nemen alleen maar toe. In landen als Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Spanje en Zwitserland is de Nutri-Score inmiddels al met succes ingevoerd.

 

Met de aanpassingen aan de rekenmethodiek kan de acceptatie, en daarmee ook de invoering, van de Nutri-Score in Nederland mogelijk in een stroomversnelling komen. Dat is hard nodig, want een versnelde invoering van het logo is wenselijk om verwarring over het maken van gezonde voedselkeuzes bij consumenten weg te nemen.