Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Robèrt van Beckhoven herdenkt Cas Spijkers met bijzonder broodje

Op vrijdag 29 oktober, tien jaar na het overlijden van topchef Cas Spijkers, lanceert meesterbakker Robèrt van Beckhoven uit het Brabantse Oisterwijk een bijzonder saffraanbroodje. ‘Cas Spijkers en ik hebben veel samengewerkt. Ik wil hem eren met deze kleine vierkante tafelbroodjes, uniek van vorm. Lang geleden zijn de mallen hiervoor speciaal op maat gemaakt voor hotel-restaurant De Swaen in Oisterwijk, waar topkok Spijkers met zijn team twee Michelinsterren bij elkaar kookte,’ aldus Van Beckhoven. Als hommage aan De Swaen en Cas Spijkers is recent ook het boek Bon Chef! verschenen, geschreven door Reinold Vugs.

 


Waar komt het idee voor die bijzondere broodjes vandaan? Robèrt: ‘Ik had nooit eerder met saffraan gewerkt, kreeg van chef Spijkers een aantal draadjes en heb die door het deeg gemengd. Sommige gasten kregen een saffraanbom, met de saffraan als een soort bolletje shag, de rest had een gewoon broodje zonder die mooie, goudgele kleur. Ik had die saffraan natuurlijk moeten weken en het saffraanwater door het deeg moeten doen. Weer wat geleerd,’ lacht hij. ‘De saffraanbroodjes van nu zijn beter, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken!’


De unieke tafelbroodjes van de Swaen zijn met kerst speciaal te verkrijgen in de winkel Bij Robèrt als hommage aan Cas Spijkers en zijn verdiensten ter promotie van Oisterwijk als dé culinaire hotspot van Nederland.


Over hun toenmalige samenwerking vertelt Robèrt: ‘Cas Spijkers daagde me altijd uit om beter te worden in mijn vak. Mede door hem heb ik bij bakkerijen in België gewerkt, in Antwerpen en Brussel. Hij stimuleerde me ook om aan (wereldbeker)wedstrijden mee te doen en hier ook over te vertellen aan journalisten. Ik was goed in de nieuwe patisserie, het bedenken en maken van bijzondere taarten en andere producten. Chef Spijkers was een belangrijke stimulator van het koksvak, ik ben dat geworden voor het bakkers- en patissiervak.’


De culinaire erfenis van Cas Spijkers leeft nog altijd voort aan de Cas Spijkers Academie, met drie vestigingen, waar jonge talenten worden opgeleid tot allround koks. De Nederlandse horeca heeft grote behoefte aan nieuwe instroom, nog versterkt door de coronacrisis van de afgelopen anderhalf jaar.


Het eerbetoon aan Cas Spijkers zal volgend jaar nog een vervolg krijgen als het aan de Stichting Bezoek Oisterwijk ligt. De Oisterwijkse horeca zet dan het vierkante saffraanbroodje collectief op de kaart tijdens een zondagsbrunch in alle horecagelegenheden. Bij goed weer kan er ook nog een grote brunch plaatsvinden op De Lind in Oisterwijk.