'Steeds meer mensen willen zelfverbouwd voedsel op hun bord'

Zelf tomaten, wortels of komkommers verbouwen wordt steeds populairder. De vraag naar informatie, tips en cursussen over moestuinieren is de afgelopen weken bij IVN Natuureducatie flink toegenomen. Momenteel wordt onze online Natuuracademie dagelijks bezocht door honderden Nederlanders.

 

Dat is echt begonnen aan het begin van het moestuinseizoen, zo’n drie weken geleden. Wat ons betreft is het goed nieuws, want wie zijn eigen groente verbouwt, komt dichter bij de natuur. Gezond eten is natuurlijk belangrijk voor mensen. In het algemeen, maar ook in de strijd tegen covid. Mensen met overgewicht komen bovenmatig vaak met covid klachten in het ziekenhuis terecht.

 

Waarschijnlijk heeft ook de moestuincampagne van Albert Heijn, waarin IVN Natuureducatie samen met Naturalis partner is, meegeholpen aan het enthousiasme. En het mooie daarvan is dat consumenten hierdoor het belang gaan inzien van biodiversiteit. Dat is normaal best een lastig verhaal om uit te leggen, maar de moestuinmaatjes maken dat begrijpelijk.

 

Je hebt nu bijvoorbeeld de sperzieboon en wilde marjolein samen. Ze zijn ‘maatjes’. De wilde marjolein krijgt roze bloempjes waarin veel nectar zit. Daar komen honingbijen, wilde bijen en hommels op af, wat weer fijn is voor de bestuiving van de sperzieboon.

 

Het mooie van moestuinieren is dat iedereen het in principe kan en het geeft een extra dimensie aan gezond eten. Er is toch niet leuker en lekkerder dan je eigen groenten en fruit opeten.