Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Tien meest gebruikte kruiden uit de Turkse keuken

In de heerlijke Turkse gerechten worden kruiden niet overheersend gebruikt, maar zorgvuldig en met mate. Kruiden zijn een onmisbaar onderdeel in elk recept. Ontdek de meest populaire kruiden uit de Turkse culinaire cultuur en hoe jij de Turkse keuken in huis kan brengen.

 

Tijm wordt veel gebruikt in sauzen en in het bereiden van vlees, soepen en salades. Verse tijm heeft vooral de voorkeur in salades vanwege de smaak en het aroma. Erg populair in Turkije is het dippen van brood in olijfolie met een snufje tijm.



Rode pepervlokken zijn favoriet onder de mensen die houden van een extra pepertje. In veel restaurants staat het naast zout en zwarte peper op tafel. Het kan worden toegevoegd tijdens het koken van vleessauzen, soepen, peulvruchten en stoofschotels of wordt na bereiding op het gerecht gestrooid.



Munt is één van de meest populaire kruiden, dankzij de smaak die het toevoegt aan vullingen en traditionele Turkse gerechten. Het wordt veel gebruikt in soepen, mantı (Turkse knoedels of zeer kleine zakjes deeg gevuld met gehakt en gekookt in water) en op cacık –een bijgerecht op basis van yoghurt.



Komijn wordt in Turkije met name gebruikt in de vulling, gehaktballen en verschillende soeprecepten. De zwarte komijnzaadjes worden sinds de oudheid als geneeskrachtig kruid gebruikt en bevatten ongeveer 100 verschillende bestanddelen, waaronder koolhydraten, mineralen, eiwitten en vetzuren.



Sumac is een van de meest geconsumeerde kruiden uit de Turkse keuken en geeft de gerechten een zure, pikante smaak met een aangenaam aroma. Het wordt gemengd met ui en peterselie om als salade voor bij vlees en dungesneden lever. Verder wordt het ook gebruikt als smaakmaker in vullingen.



Rozemarijn wordt vers of gedroogd gebruikt in veel Turkse gerechten, met name bij rood vlees, gevogelte en stoofschotels. Het kan tijdens het koken worden toegevoegd aan omeletten, soepen en kipgerechten of aan het deeg van brood en gebak.



Kruidnagel wordt vaak toegevoegd aan thee en wordt veel gebruikt in desserts door het aroma en de aangename geur. Kruidnagel gaat goed samen met kaneel en deze warme combinatie proef je vaak in taarten, desserts en fruitdesserts in Turkije.

Kaneel staat bekend om haar sterke en zoete smaak en wordt veel gebruikt in zowel zoete desserts als hartige gerechten zoals gevulde mosselen, gekruide rijst en diverse kipgerechten. Omdat het een zoete specerij is, vermindert kaneel het gebruik van suiker. Het is dan ook een onmisbaar onderdeel van Turkse desserts. Ook wordt een stokje kaneel vaak toegevoegd in thee voor een extra smaak. In de winter wordt het poeder gestrooid in traditionele Turkse dranken zoals boza (een dikke, licht gefermenteerde gierstdrank) en sahlep (drank gemaakt van sahlepwortel in hete melk en kaneel).

Saffraan wordt gekweekt in Safranbolu in Turkije. Vernoemd naar de plant, werd het kruid veel gebruikt in de Ottomaanse keuken, meestal opgelost in rozenwater of azijn. Saffraan komt vaak terug in pilafs en vleesgerechten en is ook een belangrijk onderdeel van recepten voor melkpudding. Het wordt ook toegevoegd aan heerlijke sauzen in kipgerechten en visstoofschotels.

Laurierblad wordt gebruikt in de marinade voor vleeshoofdgerechten als lam en rund of meegekookt in stoofgerechten, koolgerechten of soepen of het wordt gebruikt in gezoete vruchtsappen, tomatenpasta, sauzen en soepen. Daarnaast zit dit kruid ook vaak tussen de inmaakkruiden waarmee augurken en andere groenten worden ingemaakt.