Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Cacaoboeren nemen heft in eigen hand

Op 31 mei opende boerencoöperatie Norandino in samenwerking met Chocolatemakers een verwerkingsfabriek voor biologisch cacao in Piura, het Noorden van Peru.

 

 

Chocolatemakers werkt sinds 2011 direct samen met boerencoöperatie Norandino, waar een cacaoboer een eerlijke prijs voor cacaobonen verdient. Samen bouwden zij aan een chocoladefabriek waar de cacaoboer écht onderdeel van de cacao-industrie is. Het doel? In 2024 is Norandino leider in de cacaoproductie én het op de markt brengen van verfijnde cacao van hoge kwaliteit. De ‘Norandino chocoladefabriek’ brengt cacao op de markt die niet alleen smaakvol en biologisch is, maar ook een statement maakt.

 

Chocolatemakers maakt zich hard voor verandering in de cacao-industrie. Hun missie is om een volledig duurzame cacaoketen te bouwen door direct samen te werken met boeren(coöperaties), bedrijven (retail) en consumenten. Zo laten ze zien en ervaren dat een alternatieve cacaoketen bijdraagt aan betere chocolade en een betere wereld. “Het grote voordeel is dat de boeren de productie van cacaomassa in eigen handen hebben. Het is echt hún fabriek en dat is uniek,” vertelt Rodney Nikkels, die samen met Enver Loke Chocolatemakers oprichtte in 2011.

 

“Deze ontwikkeling in de samenwerking met Norandino is een volgende stap in eerlijke verdeling binnen de cacao-industrie en meer onafhankelijkheid van de cacaoboer, de vervolgstap is dat ze ook zelf de chocolade gaan maken”, vertelt Rodney. Cacaoboeren zijn enorm afhankelijk van hun cacaobonen en de prijs op de wereldmarkt. De afgelopen jaren is de minimumprijs voor cacao nauwelijks omhooggegaan. Tijd voor verandering!