Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet

Gezonde voeding is een hype, maar toch eten Nederlanders nog steeds te weinig groente. Volgens de laatste cijfers van het RIVM eet een volwassen Nederlander slechts 143 van de dagelijks aanbevolen 200 gram. Komt dit misschien door een gebrek aan kennis? HelloFresh stelde daarom de Nederlandse groentekennis aan de kaak. Uit het onderzoek, uitgevoerd door PanelWizard onder 1.000 Nederlanders, blijkt dat er een flink aantal groente is waarvan we niet goed weten wat het nu precies is. Groente als bataat, knolraap en bimi delven het onderspit en worden dus ook niet graag gegeten. Want ja, wat de boer niet kent..

.

 

Hollandse piepers blijven populair
Als een Nederlander voor het groenteschap staat, grijpt hij veelal naar de welbekende groente als aardappelen (54%), sperziebonen (38%) en broccoli (38%). De minder populaire groente als venkel (19%) en pastinaak (14%) belanden minder vaak op ons bord. Komt deze ‘makkelijke’ keuze door een gebrek aan kennis over de overige groenten in het schap? Met het identificeren van de ene groentesoort hebben Nederlanders namelijk meer moeite dan met de ander. Want terwijl negen van de tien (89%) van de Nederlanders andijvie feilloos herkent, komt bijvoorbeeld de bataat er minder goed vanaf. Meer dan de helft (53%) weet deze groente niet te herkennen. Ook de knolraap (56%) en de bimi (42%) blijken lastig. Ondanks dat spinazie vaak op ons menu staat (28%), wordt deze groente toch niet altijd herkend. 14 procent ziet dit voor lamsoren of zelfs andijvie aan. “Het gezegde ‘Wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet’ geldt voor veel Nederlanders”, aldus Daphna Tsadok-Hai, diëtiste bij HelloFresh. “De Nederlandse consument maakt bij de groenteboer of in de supermarkt vaak de veilige keuze, zoals tomaat, sla en aardappelen. Groente die men niet of niet goed kent, worden daarom ook minder vaak verwerkt in de maaltijd.”

 

Groente of fruit?
Over een aantal type groente en fruit bestaat al jarenlang een discussie in welke van de twee categorieën zij nou precies vallen. Tomaat bijvoorbeeld, een vrucht en daarom eigenlijk fruit. Toch meent tweederde (68%) van de Nederlanders dat dit een groentesoort is. Pompoen, technisch gezien een vrucht omdat het zaden bevat, wordt door driekwart (74%) van de Nederlanders ook aangezien voor groente. Ook zijn er groente waarvan men denkt dat het fruit is, bijvoorbeeld meloen (98%), en fruitsoorten die men voor groente aanziet, zoals aubergine (94%) en avocado (43%). Rabarber wordt wel herkend als groente (87%).

 

Variëteit aan groente
“Wij vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de aanbevolen 200 gram groente per dag”, aldus Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Benelux. “Hierbij staan gemak en afwisseling voorop en elke week vinden onze klanten in hun maaltijdbox een variëteit aan groente. Daardoor eten zij niet alleen voldoende groente, maar wordt hun groentekennis ook aanzienlijk vergroot, want in ons klantonderzoek geeft 77 procent aan meer nieuwe groente te hebben leren kennen door HelloFresh.”

 

Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1.040 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is in februari 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van HelloFresh.