Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

RKDmaps geeft impuls aan nieuw kunsthistorisch onderzoek

Met RKDmaps heeft het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een nieuwe onerzoekstool ontwikkeld, waarmee op basis van geografische gegevens de woon- en werkplaats  van kunstenaars in beeld kunnen worden gebracht. Het online volgen en vergelijken van kunstenaars met behulp van historische kaarten biedt nieuwe aanknopingspunten voor kunsthistorisch onderzoek en is daarmee vooral voor studenten en professionals van belang. En natuurlijk ook voor geïnteresseerde kunstliefhebbers. RKDmaps is vanaf vandaag beschikbaar via RKD.nl.

 

 

In een veranderende wereld, waarin digitale technieken nieuwe inzichten bieden, toont RKDmaps de bewegingen van kunstenaars en kunstwerken door tijd en ruimte. Door de kracht van visualisatie kunnen zoekresultaten veel beter worden geanalyseerd.

RKDmaps visualiseert welke en hoeveel kunstenaars bij elkaar in de buurt woonden. Het laat zien of kunstenaars vlakbij een kunstacademie, een museum of een kunsthandelaar woonden. De welvaart van een buurt kan ook iets zeggen over de welstand van kunstenaars. Daarnaast kan de plek waar de kunstenaar woonde van invloed zijn geweest op zijn werk.  De patronen die gevisualiseerd worden met RKDmaps kunnen verder worden onderzocht in combinatie met de online databases van het RKD; originele brieven, archieven en foto’s van kunstenaars en hun kunstwerken. Het RKD bezit daarbij de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.

RKDmaps is ontwikkeld met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21 en NWO.

Voor een eerste indruk van RKDmaps, bekijk deze video.

Om gebruik te maken van RKDmaps kunt u zich gratis registreren op www.rkd.nl. Ook staat op onze website een uitgebreide handleiding. Voor geïnteresseerde journalisten verzorgen wij graag een mondelinge presentatie.

Directe link RKDmaps