Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

De lekkerste asperges zijn er weer

Wij moesten er door het koude weer lang op wachten, maar nu is het zover. De witte aspergekopjes zagen het licht. De eerste Brabantse Wal asperges zijn een feit en daarmee start het ProefMei-seizoen. Reden voor een bescheiden feestje in de Hofzaal van het Markiezenhof.

 

Stichting ProefMei pakt het dit jaar groots aan, geen wethouders die de eerste asperges steken, maar meer aandacht voor het witte goud.

 

Burgemeester Frank Petter laat vrijdagmiddag duidelijk weten dat hij trots is op de Brabantse Walasperge. "Wat onze asperges zo bijzonder maakt, is de mengeling van zand en klei, met een zuchtje zilte zeewind." Petter benadrukt hoe belangrijk gezond eten is voor ons leven en dat in deze regio eten onlosmakelijk verbonden is met cultuur. "Gezond eten is het nieuwe medicijn."

 

Lange tafels

Honderd man kwam af op de uitnodiging van stichting ProefMei. Bestuurders van de achttien Brabantse gemeenten en Tholen, de Rabobank, HAS en VVV Brabantse Wal zitten aan lange tafels met rood-wit geblokte tafelkleden. Ze praten elkaar bij over hun werk terwijl de verse asperges geserveerd worden. Die komen van aspergekweker Ooms. Door wethouder Petra Lepolder van de gemeente Steenbergen gestoken.

"We hebben even geduld moeten hebben, maar wat smaken ze goed", zegt Margriet Schipper van de provincie. Schipper is groot voorstander van lokale producten. Verschil met de asperges uit Midden-Brabant -waar zelf vandaan komt- proeft ze niet. "Misschien dat deze net iets zilter smaken."

 

ProefMei

De lunch is de eerste activiteit van ProefMei, de seizoensaftrap, met de komende weken verschillende activiteiten. Zo start woningcorporatie Stadlander met een scholenproject en gaan de bewoners van zorginstelling tante Louise zelf aardappelen, aardbeien en asperges oogsten.

Voorafgaand aan de lunch kondigde Cees van Tiggelen zijn vertrek aan als voorzitter van de Telersvereniging Brabantse Wal, hierbij zijn alle aspergetelers in deze regio aangesloten. Onder zijn leiding kreeg het witte goud de triple A-status. Voor zijn verdiensten kreeg Van Tiggelen uit handen van Dennis van Tilborg van ProefMei een oorkonde. Zijn opvolger als voorzitter is Ad de Weert.

 

Kleine adjudanten

Ook dit jaar gaat een kistje asperges naar de Koning. Twee kleine adjudanten, de tweeling Dietvorst, neemt het kistje aan van Martin Groffen, voorzitter van streekorganisatie Brabantse Wal. Het ProefMei-festival is dit jaar van 1 tot en met 3 juni. Het festival waar de drie A's centraal staan is een van de parels van We Are Food, een programma in het kader van Brabant als 'Europese regio van de gastronomie'.

 

Om het internationale karakter te benadrukken is een samenwerking aangegaan met het Ierse Galway, ook verkozen tot regio van de gastronomie. Deze samenwerking wordt duidelijker in het najaar, als een extra ProefMei met als thema 'We are seafood' wordt georganiseerd.