De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar.

 

 

In Leerhotel Het Klooster in Amersfoort streden zes jonge chefs maandag 17 februari om de titel Jeunes Chefs Rôtisseurs. Deze wedstrijd is een jaarlijkse kookcompetitie voor veelbelovende souschefs. Zij tonen hun culinaire vaardigheden in een concurrerende omgeving met hun leeftijdgenoten.

Uitslag 2020

  1. Mart Oude Luttikhuis van Landhuishotel De Bloemenbeek te De Lutte 
  2. Sander Verberne van Restaurant La Provence te Driebergen 
  3. Kjelte Slinkman van Kasteel Engelenburg te Brummen

 

De jury laat weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit en de geleverde prestaties. Oude Luttikhuis maakte als voorgerecht makreel in zuren met gepofte prei, structuren van tomaat en een jus van mango en paprika. Zijn hoofdgerecht was piepkuiken via de rug uitgebeend met daarbij aardpeer, een compote van aubergine, gebakken asperge, crème van kippenlever en sjalot, en gerookte eierdooier. Als nagerecht serveerde Oude Luttikhuis gekarameliseerde appel met ijs van noten en gebakken chocolade. Zowel de keuken- als de tastingjury was lovend over de gebruikte technieken, de organisatie, de creativiteit en de smaken en texturen.

 

Internationale wedstrijd

Door het winnen van de landelijke titel mag Oude Luttikhuis ons land in september vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd. Die wordt gehouden in Parijs.

 

Over de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition

Iedere deelnemer kreeg een identieke black box vol ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen (voor-, hoofd- en nagerecht) moest worden gemaakt. De wedstrijd en prijsuitreiking vonden plaats bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. De wedstrijd was overdag en de prijsuitreiking tijdens het avonddiner.

Het deelnemersveld bestond uit:

  • Mart Oude Luttikhuis van Landhuishotel De Bloemenbeek (De Lutte)
  • Justin Paap van Restaurant By Chiel (Zutphen)
  • Stan Schoenmakers van Château St. Gerlach (Valkenburg)
  • Kjelte Slinkman van Kasteel Engelenburg (Brummen)
  • Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker (Spakenburg)
  • Sander Verberne van Restaurant La Provence (Driebergen)

De jaarlijkse wedstrijd was vorig jaar een prooi voor Jelle Horst van restaurant La Provence in Driebergen. In 2018 ging de titel naar Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden en in 2017 won Michel Oude Booijink namens Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte.

 

Over Chaîne des Rôtisseurs
De wedstrijd is een initiatief van la Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, een vereniging van liefhebbers van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants.

 

In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.