Bedenkt ChatGPT in de toekomst de menukaart van een restaurant? Dit kopte begin deze maand een artikel van Foodinspiration. Op dit moment in ieder geval nog niet blijkt uit het laatste onderzoek. In België stelt bij in de meeste gevallen de eigenaar alleen het assortiment samen (33%), in samenwerking met keukenpersoneel (31%) of de chef stelt de menukaart samen (30%). In Nederland is de top 3 hetzelfde maar de verhoudingen en de volgorde anders. Daar wordt door de meerderheid in samenwerking met het personeel de menukaart samengesteld (46%), door de eigenaar (27%) of de chef (25%). Deze verhoudingen is weer anders tussen horeca, fastservice en catering maar ChatGPT wordt nog nergens genoemd.

 

ChatGPT werd pas eind vorig jaar werd gelanceerd. Sommigen vinden het eng en een bedreiging, terwijl anderen het zien als een revolutie. ChatGPT is een taalmodel ontwikkeld door OpenAI, ontworpen om te reageren op tekst gebaseerde vragen en natuurlijke taalreacties te genereren. Je kunt ChatGPT vragen stellen of opdrachten geven en het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in chatbots om geautomatiseerde klantenservice te bieden, het schrijven van artikelen of (school)opdrachten, reageren op reviews of bijvoorbeeld het maken van een recept.


Marketingcontent
Weet iemand niet wat die op het Instagram-bericht moet schrijven over de lancering van een nieuw menu? Je kunt ChatGPT een opdracht geven als “schrijf me een Instagram-bijschrift over ons nieuwe menu voor Pasen waarvoor je nog een tafel kunt reserveren” en ChatGPT zal een bijschrift voor je genereren. Vraag om vijf verschillende opties te geven, of laat het reacties regenereren totdat je ergens terechtkomt waar je wilt. Controleer wel goed of de grammatica en inhoud klopt, hier sluipen geregeld foutjes in. Ook is het verstandig om een eigen unieke tip of inzicht toe te voegen. Tip: Je kan ChatGPT voorzien van omschrijvingen van je bedrijf, merk of bijvoorbeeld stijl om de tekst meer aan te laten sluiten bij de huisstijl van je bedrijf.

 

Maak omschrijvingen van je menu
Een nieuw gerecht of seizoensspecial lanceren, of een compleet nieuw menu? Het schrijven van aantrekkelijke menubeschrijvingen is voor veel mensen een uitdaging. Overweeg ChatGPT te gebruiken om beschrijvingen van gerechten te genereren die je kunt gebruiken op afgedrukte menu’s, online, in e-mailmarketing, op sociale media en meer.