Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Lekker 2013: Oud Sluis blijft het beste restaurant

 

Ook dit jaar is restaurant Oud Sluis in Sluis uitgeroepen tot Beste Restaurant van Nederland. Sergio Herman en zijn team pakten opnieuw de eerste plaats van de Top-100 van restaurantgids Lekker. Lekker schrijft over Oud Sluis: ‘Wat een ultieme beleving, wat een feest om hier te zijn! Culinair verbluffend, spannend, innovatief, creatief, onberispelijk... De superlatieven zijn onbegrensd. Oud Sluis is nóg beter geworden. Het lijkt wel of op elk detail een specialist staat. De ongeëvenaarde smaakpaletten blijven nazinderen.’De Top-10 van restaurantgids Lekker 2013 werd vandaag bekendgemaakt tijdens een tour door Nederland waarbij de topkoks in eigen huis door een bekende werden bezocht. Makkie Mulder, hoofdredacteur Lekker, sprak de chef-koks toe in een filmpje. Op een meegebrachte taart konden de koks zien op welke plek in de Top-10 ze zijn geëindigd.

Veel verschuivingen in de Top-10
Op de tweede plek van de Top-10 staat Inter Scaldes Kruiningen. Chef Jannis Brevets missie om weer bij de beste drie restaurants (vorig jaar op 4) van Nederland te horen is geslaagd. Jonnie Boer staat met De Librije Zwolle stabiel op nummer 3 en laat daarmee weer zien dat hij bij de absolute top hoort. De terugkomst van Inter Scaldes op 2 is een van de vele verschuivingen in de Top-10. De Zwethheul Schipluiden zakt van 2 naar 4. Beluga Maastricht stijgt van 6 naar 5 en De Leest Vaassen zakt hierdoor naar 6. Ivy Rotterdam staat stabiel op 7. La Rive Amsterdam en Da Vinci Maasbracht zijn beide een plekje gedaald naar resp. 9 en 10. Dit komt door de spectaculaire nieuwkomer in de Top-10 dit jaar: restaurant Boreas uit Heeze komt van 12 binnen op 8. De Bokkedoorns Overveen zakt een plekje naar 11 en verdwijnt daarmee uit de Top-10. De Top-10 laat zien dat het niveau van de Nederlandse gastronomie onverminderd hoog is.

Spectaculaire stijgers, dalers en binnenkomers in de Top-100 van restaurantgids Lekker

Nieuw in de Top-100 zijn La Provence Driebergen (89), De Saffraan Amersfoort (93), De Swarte Ruijter Holten (96), Bord’Eau Amsterdam (97), De Echoput Hoog Soeren (99) en Tante Koosje Loenen a/d Vecht (100).

De 5 grootste stijgers in de Top-100 zijn Pure C Cadzand (+32), Ron Blaauw Amsterdam (+29), Katseveer Wilhelminadorp (+21), Wereldmuseum Rotterdam (+17) en De Kromme Watergang Hoofdplaat (+17). Opvallend veel Zeeuwen onder de stijgers!

De 5 grootste dalers in de Top-100 zijn Onder de Linden Groningen (-27), Apicius Bakkum (-21), Merlet Schoorl (-21), Tout à Fait Maastricht (-15) en Karpendonkse Hoeve Eindhoven (-12).

88 nieuwe restaurants
Ook dit jaar heeft een flink aantal restaurants de deuren moeten sluiten. Maar er werd ook met lef verbouwd én er zijn veel nieuwe namen bijgekomen waar de energie van afspat. In Lekker 2013 zijn 88 nieuwe restaurants opgenomen.

60 aandachtspunten
Ook dit jaar waren de 70 rapporteurs van Lekker heel kritisch. Want kwaliteit en gastvrijheid blijven onverminderd belangrijk. De gast verlangt meer dan ooit waar voor zijn geld. De rapporteurs vellen een streng maar uiterst deskundig oordeel. Dat doen zij op basis van zestig aandachtspunten, zoals de opbouw van de menukaart, kwaliteit van gerechten en producten, presentatie, gastvrijheid, wijnbehandeling en wijnadviezen. Ook op ontvangst en afscheid, brood, water, koffie, friandises, interieur, reserveringen en serviesgoed wordt gelet.

Jubileumeditie Lekker 35 jaar
In restaurantgids Lekker draait het zoals altijd om de beste restaurants van Nederland. Maar er gebeurt meer in deze jubileumeditie. Lekker blikt uitgebreid terug op 35 jaar gastronomie- en wijntrends in Nederland. Wat was ooit in en is nu ouderwets? Welke chefs waren (en zijn) bepalend voor de Nederlandse haute cuisine? Ook vertellen de rapporteurs over hun werk én interviewt Lekker vijf iconen, onder wie Robert Kranenborg, Cees Helder en Joop Braakhekke, uit de Nederlandse gastronomie.