BoekenBoeken
DrankDrank
KokenKoken

Rotterdams visrestaurant troeft Zeeuwse collega’s af

Volgende week, op dinsdag 28 juni, heeft Kaat Mossel de eer om als allereerste restaurant in Nederland (en België) de nieuwe oogst mosselen te ontvangen. Het gaat om de Zeeuwse bodemcultuur mosselen waarvan het seizoen meestal begin juli start en ongeveer negen maanden duurt. Ron Hirt, eigenaar en chef-kok van het bekende Rotterdamse visrestaurant zal onder toeziend oog van vaste gasten, enkele bekende Rotterdammers en vakgenoten om ca. 12.30 uur de eerste baal in ontvangst nemen. ‘We zijn trots dat wij de eerste baal van dit typisch Zeeuwse product mogen ontvangen, want stiekem is dat wel elk jaar een beetje een strijd met onze collega’s in Zeeland’, zo geeft Ron aan.

 

De exacte startdatum van het seizoen voor bodemcultuur mosselen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. Ron Hirt vertelt: ‘Wij werken nauw samen met Aqua-Triton Mossel, de grootste mosselkweker en verwerker in Noordwest-Europa. Zij selecteren voor ons de mosselen op formaat; met veel visvlees in de schelp, groter dan de jumbo-variant. Zodra ze deze niet meer kunnen leveren, stopt voor ons het seizoen. Meestal is dat in maart.’

 

100 pannetjes per dag
Dit jaar zal de chef-kok van Kaat Mossel nieuwe smaken toevoegen aan zijn menukaart. Naast de neutrale en Provençaalse smaak, de pikante variant en mosselen met Pernod, introduceert Ron Oosters bereide mosselen en een Spaanse smaakvariant. In zijn gloednieuwe keuken lukt het hem bovendien om een pannetje mosselen in ‘no time’ op tafel te hebben. Door gebruik van inductie is een pannetje bij het Rotterdamse restaurant in 2 minuten klaar in plaats van in 5 minuten. Ook komt deze wijze van bereiden de smaak ten goede. Elke dag serveert Kaat Mossel zo’n 100 pannetjes mosselen aan haar gasten. Dat zijn ca. 120-150 kilo mosselen.

 

Begrip in Rotterdam
Kaat Mossel is al meer dan 30 jaar een begrip in Rotterdam. Het staat bekend als de gezelligste huiskamer van de stad; de plek waar deals worden gesloten op een bierviltje. Bovenal is Kaat een gemoedelijk restaurant waar gasten komen voor de mosselgerechten en visspecialiteiten, maar waar ze ook kunnen genieten van vleesgerechten. De naam Kaat Mossel refereert aan de historische figuur Catharina ‘Caetje’ Mulder, een Rotterdamse mosselkeurvrouw die gevreesd werd voor haar grote mond. Twee jaar geleden werd het restaurant getroffen door een verwoestende brand en heeft het horecabedrijf net als collega’s veel last gehad van de coronacrisis. Maar inmiddels draait het compleet vernieuwde restaurant weer op volle toeren en zijn gasten er te vinden van maandag tot en met zaterdag voor lunch en diner.