No-show in de horeca

No-shows in horecazaken vormen vandaag de dag nog steeds een probleem. Elke maand weer krijgen restauranteigenaren te maken met klanten die onaangekondigd wegblijven nadat zij een reservering hebben gemaakt. Biedt het sturen van een herinnering per SMS de oplossing om het aantal no-shows tegen te gaan?

 

 

Resengo heeft onlangs onderzoek uitgevoerd onder Vlaamse en Brusselse horecazaken. Uit het onderzoek blijkt dat veel horecazaken maandelijks met een no-show probleem kampen. Sterker nog, bij 43% van de ondervraagden is het aantal klanten dat onaangekondigd niet komt opdagen zelfs toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

 

No-show SMS horecaMaatregelen
Om het aantal no-shows in de horeca te verminderen, zijn er al verschillende maatregelen genomen. Hieronder valt het vragen van een voorschot. Deze harde aanpakt lijkt echter niet het gewenste effect te hebben. Veel klanten kiezen voor een alternatief restaurant wanneer hen wordt gevraagd een voorschot te betalen. Bovendien zijn respondenten van mening dat deze maatregel het imago van het restaurant niet ten goede komt.

Constructieve maatregelen worden beter ontvangen door de klant. Goed communiceren met de klant lijkt de beste oplossing te zijn. Door hen hun reservering opnieuw te laten bevestigen, hun klantgegevens te laten invullen en ze een reserveringsherinnering per SMS te sturen, zijn klanten actiever bezig met de reservering. Doordat de klanten zich meer bewust worden van hun reservering zullen zij vaker op komen dagen of de reservering voortijdig annuleren.

 

SMS herinnering
Het versturen van een SMS herinnering heeft ook vele voordelen ten opzichte van een herinnering per e-mail. Zo is de afleverbetrouwbaarheid bij een SMS vele malen hoger en wordt slechts ongeveer 20% van de e-mails geopend, terwijl dit bij SMS op 98% ligt. Daarnaast bestaat het risico dat een e-mail in het spamvak van de klant terecht komt of dat het e-mailadres waarnaar de e-mail verstuurd wordt, niet met enige regelmaat gebruikt wordt. No-shows en daarmee lege tafels kunnen dus worden voorkomen door het versturen van een simpele SMS.