Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Gault&Millau lanceert vernieuwde restaurantgids

Op maandagmiddag 3 december 2018 werd de nieuwe Gault&Millau restaurantgids 2019 gelanceerd. De top van de Nederlandse gastronomie kwam samen om dit te vieren in De Kromhouthal in Amsterdam. Ook werden de 15 Gault&Millau awards uitgereikt aan de beste restaurants en culinaire persoonlijkheden voor het jaar 2019. De award voor Chef van het jaar gaat naar Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam. De jonge topchef van het jaar is Jim de Jong van Restaurant De Jong in Rotterdam. ’s Avonds vindt het Gault&Millau het Mastercard Nederland World Food Programme liefdadigheidsdiner plaats waar een aantal winnende chefs een gerecht bereidt voor 400 gasten.

 

Gault&Millau brengt dit jaar in Nederland zijn zestiende gids uit met een nieuw team onder de bevlogen leiding van Godfried van der Lugt. De vernieuwde Gault&Millau Nederland gids 2019 is uitgevoerd in kleiner, handzamer formaat en blijft het gehele jaar door in de boekhandel beschikbaar. De gids wordt aangevuld door de Gault&Millau website en een gratis te downloaden app. Hij bevat meer dan 700 adressen, waaronder ruim 200 nieuwe ontdekkingen; nieuwe restaurants, maar ook bestaande restaurants die voor het eerst in de gids staan.

 

"De Nederlandse gastronomie is volwassen en kan zich anno 2019 meten met de culinaire wereldtop. Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen", aldus Godfried van der Lugt.


Winnaars van de Gault&Millau Awards 2019

 1. Chef van het jaar: Onno Kokmeijer (Ciel Blue, Amsterdam)
 2. Jonge Topchef van het jaar: Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam)
 3. Ontdekking van het jaar: Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg)
 4. Groentechef van het jaar: Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam)
 5. Bistronoom van het jaar: Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen
 6. Ambachtsman van het jaar: Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam)
 7. Aziatisch restaurant van het jaar: Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen)
 8. Prijs - Plezier van het jaar: Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten)
 9. Patissier van het jaar: Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven)
 10. Dé Nieuwkomer van het jaar: 212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot)
 11. Gastvrouw van het jaar: Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo)
 12. Sommelier van het jaar: Koen van der Plas (Interscaldes, Kruiningen)
 13. Wijnkaart van het jaar: Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad)
 14. Terras van het jaar: Kasteel Engelenburg, Brummen (Johan & Carin Agricola)
 15. Cocktailbar van het jaar: Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi)

 

Godfried van der Lugt, Managing Director bij Gault & Millau Nederland:
Gault&Millau is fan van de Nederlandse gastronomie en publiceert sinds 2003 jaarlijks een culinaire restaurantgids over Nederland. Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en beoordelen die op een schaal van 1-20. Restaurants die 12 punten of hoger scoren, worden geselecteerd voor de gids. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend. Alle in de gids gepubliceerde restaurants zijn tevens vindbaar online op www.gault-millau.nl en op de gratis Gault&Millau App. Gault&Millau publiceerde de eerste gids in Frankrijk in 1969 als tegenreactie op de toen heersende culinaire consensus. Inmiddels is Gault&Millau wereldwijd actief in 18 landen. Naast publicatie van (gepersonaliseerde) culinaire restaurantgidsen en specials, organiseert Gault&Millau ook culinaire events.